Sa privim pictura! (LXXIV)

Urcand si coborand

Cer si apa

Oricat de buna ar fi rutina, tot trebuie sa iesi din ea. Sa luam ca exemplu pictura: o reproducere in marime naturala a unui tablou este ideala, dar la Rembrandt e mai greu, asa ca ne multumim cu unele mai reduse ca dimensiuni, dar suficient de mari, incat sa se poate observa toate detaliile artei maestrului.

Prietenii de la libraria online Libris mi-au provocat aceasta rutina, oferindu-mi Jocul de memorie al lui M. C. Escher. Initial, m-am gandit ca ar trebui sa resuscitez Teoria jocului si sa scriu acolo despre el, dar, dupa ce l-am incercat si savurat, declar sus si tare ca locul lui e aici.

Jocul in sine nu e complicat, dar e pasionant. Seamana cu unul foarte raspandit pe Internet si pe smartphone-uri, dar se joaca in mai multi: adica poti culege ce au semanat altii sau, evident, poti fi chiar tu victima oportunismului celorlalti.

Pe langa voia buna si antrenamentul mnemotehnic, acest joc gadila si o latura estetica: contine 36 de imagini create de acest artist unic si o carticica in care este prezentat titlul fiecareia si explicatii sumare, dar foarte sugestive, care, impreuna, duc la concluzia ca arta lui Escher e o combinatie de umor si melancolie, a caror osmoza e catalizata de originalitate.

A admira cartonasele din acest joc e altceva decat a rasfoi un album masiv de pictura; poate ca nu e o experienta atat de coplesitoare, dar are ceva intim si placut, care te indeamna la visare.

Multumesc celor de la libraria online Libris pentru un alt mod de a privi pictura!

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.