Sexul bate ideologia

yanSemne bune se arata de la chinezi. Din tara care ar mai fi, zice-se, comunista, vine o povestioara care e asa de nerusinata, incat nu poate fi decat expresia unei constiinte a libertatii de expresie care a prins radacini adanci si se inalta, in ciuda tuturor injonctiunilor.

In slujba poporului de Yan Linke are un subiect de o simplitate frivola: un soldat model din punct de vedere al harniciei ideologice n-are incotro decat sa dea curs poftelor concupiscente ale nevastei comandantului, in timp ce acesta este plecat, fireste.

Ce se intampla in carte ar fi fost foarte spectaculos si scandalos pe vremea cand tata o curta pe mama, insa acum, cu umbrele lui Grey si alte pornosaguri deghizate drept literatura, impactul erotic e modest.

Ce este insa excelent este stilul in care e scris romanul. Yan Lianke stapaneste minunat limbajul de lemn al partidului si il utilizeaza masiv in gandurile protagonistului. Amuzamentul survine cand soliditatea ideologica a soldatului este pusa la grea incercare de avansurile nevestei comandantului. Exemplara cunoastere a citatelor din Mao nu prea il ajuta cand are de-a face cu un decolteu ostentativ.

Un alt incantator element subversiv al romanului mi s-a parut prapadul produs asupra materialelor propagandistice in timpul aprigelor acte de amor. Busturi, pancarte, drapele, nimic nu scapa de furia imperecherii. In slujba poporului? Pe naiba, in slujba propriei placeri, acesta sa fie lozinca de acum incolo.

Am auzit ca unii cenzori chinezi s-au ofuscat peste masura si au forfecat cartea, facandu-i astfel cel mai mare serviciu: publicitatea. E drum lung pana cand Imperiul de Mijloc va pasi pe calea democratiei autentice, dar cu Mo Yan si umor lui desucheat, si cu Yan Lianke si umorul lui nerusinat, e clar ca la nivel intelectual, lucrurile sunt deja in miscare.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru ca m-au ajutat sa inteleg (si sa vizualizez) cum sexul bate ideologia.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.