Totalitarismul care inca ne bantuie

Dupa ce m-a incantat prezentarea deopotriva de accesibila si de consistenta a fascismului, am ales sa ma aplec asupra unei alt volum din aceasta colectie – Istoria ilustrata a comunismului.

Spre deosebire de fascism, pe care il privim cu detasare, de parca ar fi inchis intr-o vitrina de muzeu, si care, in ciuda ororilor pe care le-a promovat, nu ne starneste decat dispret vag amuzat, comunismul este printre noi, atat ca sechele pe care le-a generat, cat si ca spectru amenintator al unui potential viitor in care oamenii se indeparteaza prea mult unii de altii, iar prin fisura generata va erupe un cataclism ideologic.

Spre deosebire de lugubrele mele metafore, Istoria ilustrata a comunismului face onoare primului cuvant din titlu si prezinta fara vreo urma de caracter tendentios indelunga evolutie de la geneza la acestei doctrine la prabusirea regimurilor care au imbratisat-o.

Impresioneaza si aici aceeasi impecabila redactare a materialului scris si bogatia ilustratiilor, care variaza de la imagini arhicunoscute la unele inedite, dar capabile impreuna de a reda istoria comunismului chiar si pentru cei pe care lectura nu ii prea pasioneaza.

Spre deosebire de lucrarea dedicata fascismului, care trata, in esenta, o singura tara si o perioada mai scurta de timp, aceasta este nevoita sa comprime o cronologie si o geografie mult mai ample, insa autorul Marcello Flores se achita de aceasta exigenta fara vreo dificultate.

Placerea salasuieste uneori in detalii, iar in cazul acestei carti a fost sa descopar o aspecte pe care le mai auzisem, dar nu-mi suscitasera un interes anume. Un exemplu lapidar: un colaborator apropiat al lui Mao Zedong a fost Zhou Enlai; privindu-i figura cu trasaturi elegante, am simtit o nedumerire – cum se face ca intre el si liderul suprem al Chinei nu s-a nascut nicio rivalitate acerba? Cum a rezistat acest tandem care, de la distanta, seamana cu vremelnica prietenie dintre Caesar si Pompei?

In incheiere, o parafrazare a versurilor lui Mihai Margineanu:

Comunismul n-a murit, comunismul se transforma.

Unii o sa se sperie citind asta, altii o sa se bucure.

Fiecare dupa cum devine.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru un manual care ar merita un loc in programa scolara.

Lasa un comentariu.