Călătorind pe meridianele literaturii – Debusolări slovene în New York

Deoarece a călători fizic este peste putință în aceste vremuri de restriște, m-am gândit să reactivez voiajul literar, poposind pe tărâmul romanescului modern sloven cu Observatorul lui Evald Flisar.

De fapt, Ljubljana este doar punctul de plecare al acestei cărți, deoarece acțiunea și revelațiile ei au loc cu precădere într-un New York pe care autorul îl schițează cu îndemânarea cuiva care îl cunoaște intim.

Protagonistul este un tânăr pe nume Simon, cu aspirații dramaturgice și o sexualitate voaieristă, care se recomandă drept Barton Fink. Știrea că mai are un an de trăit și întâlnirea fortuită (sau predestinată?) cu un om al străzii mai înțelept decât am fi tentați să credem îl conduce într-o călătorie peste ocean, în ”Orașul care nu doarme niciodată”, unde se vede prins într-o afacere tenebroasă și filosofică, avându-l în prim plan pe un anume Vincent Vega care arată ca Al Pacino și la telefon sună precum Dustin Hoffman. Pe parcurs ajunge să interacționeze cu un psihologul Woody Allen și cu suferinda de SIDA Uma Thurman, să se ferească de un individ amenințător, leit Bruce Willis, și să exploreze diverse fațete ale atitudinii față de iminența morții și ale sensului vieții.

Bănuiesc că e clar că lui Evald Flisar îi plac jocurile intertextuale.

Așa merită privit Observatorul său.

Ca roman de suspans, este deficitar.

Ca roman existențial, este searbăd.

Dar împreunarea lor funcționează precum acele puzzle-uri pe care le realizezi online, fragmentare până le termini, dar care se metamorfozează în imaginea de ansamblu, facând să dispară contururile pieselor.

Iar dacă originalitatea nu este un punct forte al ambiției lui Flisar, nu îi pot para săgeata de subtext.

Exact acele lucruri care îmi umplu viața cel mai mult, cărțile și filmele, pot fi precum otrava care în cantități mici vindecă și fortifică, iar în cantități mari omoară.

Omoară contactul cu realitatea.

Omoară trăirea autentică.

Omoară timpul pe care îl pot petrece cu alții.

Am înțeles, Evald Flisar, voi lua aminte la doze.

P.S. Mulțumesc celor de la librăria online Libris pentru o călătorie în New York, sub pașaport sloven.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.