Când un chinez cucerea America

Până să ajungă la al patrulea film, seria Lethal Weapon își epuizase rezervorul de conflicte emoționale și de poante inedite.

Deja cei doi protagoniști, Danny Glover și Mel Gibson, îmbătrâneau, iar replica favorită a celui dintâi căpăta deja valoare descriptivă.

Însă acest al patrulea film a rămas cumva în antologiile cinematografice, pentru că l-a avut în distribuție, la primu-i rol dincolo de fruntariile Hong Kong-lui și primul negativ, totodată, pe uluitorul Jet Li, care alături de Jackie Chan, a adus disciplina marțială în filme la veritabil rang de artă și a ținut sus stindardul ridicat anterior de Bruce Lee.

Habar n-aveam cine e, când am văzut prima dată filmul, însă am simțit pe loc că Murtaugh și Riggs se confruntă cu ăl mai periculos dușman care le-a ieșit în cale vreodată, scena când le demontează pistoalele amândurora fiind elocventă în acest sens.

În timp, am aflat diverse detalii din culisele producției, care n-au făcut decât să-mi întregească fascinația față de această intrare spectaculoasă a lui Jet Li în istoria cinematografiei.

În primul rând, regizorul Richard Donner l-a rugat pe Jet Li să se miște mai încet, pentru că dispozitivele de filmat pe care le aveau nu reușeau să-i înregistreze mișcările.

O astfel de situație a avut loc la repetiția luptei finale, când Jet Li i-a blocat lui Mel Gibson o lovitură și apoi i-a livrat vreo 20 de pumni, atât de repede, încât n-au putut fi numărați decât la reluarea cu încetinitorul.

Ca urmare, scena a fost rescrisă și, pentru prima dată într-un film din seria Lethal Weapon, încleștarea decisivă i-a inclus pe ambii parteneri, Murthaugh și Riggs. Realizatorii declarau că erau convinși că niciun spectator n-o să înghită ideea că Mel Gibson poate să îl bată singur pe Jet Li.

Există o scenă în care Rene Russo urma să deschidă o ușă, pentru a fi apoi doborâtă de o lovitură de picior a lui Jet Li. Deoarece îl văzuse deja în acțiune, a refuzat minute bune să deschidă ușa cu pricina, deși regizorul dăduse deja semnalul de filmare.

Printre multe alte demonstrații de virtuozitate, Jet Li folosește la un moment dat o lovitură-scorpion, una dintre cele mai dificile din tot tărâmul artelor marțiale.

Nu în ultimul rând, afișul lui Lethal Weapon 4 este singurul din serie pe care apare și personajul negativ. Se putea altfel?

În prezent, Jet Li a lăsat-o mai moale cu filmele, dedicându-se sănătății, familiei și actelor de caritate.

Nicio problemă, cât a fost în activitate, ne-a oferit un spectacol de care n-am încetat niciodată să mă bucur.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.