Mai avem nevoie de biserici?

Exista in eter un curent anti-clerical foarte puternic, concretizat mai ales prin postarea de manifeste impotriva proiectatei mega-catedrale din Bucuresti. Nu ma pronunt in aceasta privinta, dar subiectul in sine m-a indemnat sa le solicit prietenilor de la libraria online Libris lucrarea intitulata Cum sa intelegem arhitectura bisericilor de Denis R McNamara.

Cartea este un tratat de arhitectura eclezistica, redactat lejer, astfel incat o pagina nu contine decat atatea imagini si informatii cate poate asimila chiar si un profan. Ilustratiile sunt redate ca niste gravuri, ceea ce confera volumului un aer de epoca, foarte in ton cu subiectul.

Autorul descompune structura arhitectonica a eficiilor religioase intr-un mod sistematic, de la elemente de ansamblu (nava, domuri si cupole) pana la cele de detaliu, precum portalurile de la intrare, altarele sau vitraliile, astfel incat cititorul patrunde treptat si bine ghidat intr-un domeniu de o complexitate surprinzatoare.

Aceasta din urma constatare mi-a prilejuit cateva reflectii. Una ar fi ca, in calitate de cladiri exprimand anumite canoane dogmatice, bisericile sunt o marturie foarte sugestiva asupra modului cum au evoluat mentalitatile si gusturile deasupra timpului.

Apoi, chiar si conditiile in care artistii care au executat nenumaratele decoratiuni si structuri arhitectonice erau nevoiti sa se supuna unor reguli stricte, unele practice, altele religioase, bisericile au constituit un teren foarte fertil pentru exersarea imaginatiei si a creativitatii, uneori in mod fatis, alteori ascuns.

Multe dintre bisericile analizate in carte sunt constructii monumentale si asta ne intoarce la viitoarea catedrala a neamului si la grandomania inutila si costisitoare de care sunt acuzati initiatorii proiectului. Bisericile Evului Mediu sunt din aceeasi familie, au necesitat eforturi si sacrificii din partea comunitatii, dar rolul lor era altul. Era unul integrator, unificator, protector chiar. Acest fapt mi-a aparut foarte pregnant la Chartres, unde superba catedrala gotica este acel ceva in jurul caruia pare a se constitui intregul oras.

Avem nevoie de o catedrala a neamului? Nu stiu, dar de bisericile vechi de sute, cu siguranta, pentru ca sunt parte si marturie a unei istorii pe care nu o putem nega.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru un manual despre material si spiritual.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.