Oltenia, Eterna Terra Nova et Fecunda

O mica incursiune in istoria unora dintre casele de patrimoniu ale Craiovei (facilitata de prietenii de la MonumenteOltenia.ro, la care va indemn sa apelati pentru actiuni similare) si frunzarirea superbului album de caricaturi ale lui N.S. Petrescu-Gaina (despre care v-am pomenit aici) mi-au starnit apetitul pentru istoria de langa mine, adica aceea a regiunii istorice in care locuiesc – Oltenia.

Volumul Mari olteni, redactat de Alex Mihai Stonescu, a venit la fix pentru a-mi ostoi aceasta curiozitatea.

Si aproape a reusit.

La final va voi spune de ce a imprimat aceasta nuanta.

Cartea (pe care am primit-o prin bunavointa celor de la libmag.ro) prezinta o galerie de personalitati care isi au obarsia in Oltenia, dar care s-au remarcat la nivel national sau chiar mondial.

Evident, nu lipsesc nume precum Constantin Brancusi, Petrache Poenaru sau Constantin Radulescu-Motru, dar si altele care, marturisesc, nu imi erau foarte familiare, cum ar fi Sabba Stefanescu (ilustru geolog si palentontolog), Ioan Gheorghe Bibicescu (Guvernator al Bancii Nationale) sau Otton Sachelarie (comandant de marca in timpul Razboiului de Independenta).

Stilul de care uzeaza Alex Mihai Stoenescu este unul care nu face excese laudative, este documentat, dar cu unele tuse de consideratii personale, care dau savoare lecturii. Impresionanta este dorinta sa de scotoci genealogia fiecarei personalitati cat mai in strafunduri, efort care releva o atentie pentru detalii greu sesizabile, in surse deloc accesibile.

Modul de editare a volumului, cu pagina scrisa desfasurata pe doua coloane, ii confera un aer sobru, de lucrare omagiala.

Spuneam ca Mari olteni mi-a satisfacut curiozitatea, dar nu pe deplin. Cum ar putea, cand mai sunt atatea si atatea persoane remarcabile care isi au originea sau au cunoscut consacrarea in acest taram special al Olteniei?

Jean Negulescu, Elena Farago, Eustatiu Stoenescu sau Nicolae Romanescu sunt doar cateva nume.

Sper ca Mari Olteni este doar prima lucrare dintr-o serie care trebuie sa devina la fel de ampla precum Encyclopaedia Britannica.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.