Pianistul si drumul printre stele

Deloc nociva, ba chiar benefica putere halucinogena a muzicii pe care am trait-o la Filarmonica „Oltenia” Craiova si despre care v-am povestit aici a recidivat in saptamana care a urmat, in timpul unui alt concert.

Acesta l-a avut in prim plan pe solistul de pian Toma Popovici, care desfasurat intreaga grandoare a Concertului nr. 4 in Sol major pentru pian si orchestra de Ludwig van Beethoven, inconjurat de aceeasi abnegatie a muzicienilor din orchestra craioveana.

Pozitionarea pianului, impozant cum il stiti, in mijlocul scenei pline de instrumentisti, si sunetele cand nelinistitoare, cand mangaietoare care emanau inspre noi, spectatorii, mi-a provocat o alta viziune, si mai inedita decat cea precedenta.

Nu stiu cati dintre voi ati incercat o capodopera a jocurilor video de pe vremuri, intitulata Homeworld. In spatiul cosmic, o nava-mama de dimesiuni colosale si flota insotitoare parcurg nemarginirea Universului in cautarea unei planete de origini, o imbinare de Odiseea lui Homer si Exodul biblic intr-un cadru SF de cel mai bun gust.

Silueta dominanta a pianului, acompaniat de variatele instrumente dimprejur m-a transportat exact in mijlocul acelei aventuri intergalactice. Pe langa pianul ca nava-mama, aveam viorile, numeroase precum interceptoarele, violoncele pe post de fregatele, iar contrabasurile reprezentau, bineinteles, crucisatoarele grele. Iar modul bland cum dirijorul Antonio Iriza Momblant inchega acest ansamblu era exact ilustrarea vocii care te insotea in misiuni.

Nu cred ca am fost singurul care s-a delectat cu modul cum aceasta bucata muzicala a indemnat la cautarea unui Homeworld interior, pentru ca aplauzele prelungi l-au obligat pe Toma Popovici sa ne acorde un bis solo, constand in Intermezzo de Brahms.

Si atunci a avut loc o alta revelatie. Privirea visatoare a membrilor orchestrei si intensitatea interpretarii artistului mi-au adus aminte de o scena de o frumusete aproape neverosimila din The Pianist al lui Roman Polanski, aceea in care un Adrien Brody rebegit si hamesit atinge clapele cu un asa har, incat ii castiga simpatia unui ofiter nazist.

Desi povestea din film se bazeaza pe o intamplare reala, multi i-au pus veridicitatea la indoiala. Ascultandu-l pe Toma Popovici nu mai am niciun dubiu ca muzica poate imblanzi chiar si o fiara.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.