Tainele dinauntru (1)

secretele_creierului_umanPeriodic, mi se nazare sa explorez o anumita tema din diverse perspective. De data aceasta, am ales tainele mintii umane, pentru ca, pe zi ce trece, mi se pare ca, in comparatie cu ele, fosele oceanice sunt o bagatela din punct de vedere al profunzimii.

Prima lucrare pe care am solicitat-o amicilor de la libraria online Libris a fost Secretele creierului uman de Sandra Aamodt si Sam Wang. O carte mai degraba tehnica pentru subiectul pe care mi l-am ales, intr-adevar, dar nu ma indoiesc ca aceasta este abordarea adecvata: intai sa vedem pana unde ne da stiinta raspunsuri, apoi cautam dincolo de ea.

Autorii m-au transformat in musteriu fidel inca din debutul volumului, pentru ca au un capitol in care desfiinteaza sau aproba modurile cum au fost infatisate afectiunile legate de creier in filme. Nu mica mi-a fost supriza sa aflu ca problema lui Guy Pearce din Memento are fundamente stiintifice si nu este doar o constructie intelectuala din partea fratilor Nolan, menita sa deruteze completamente.

Dupa acest carlig, am urmat foarte obedient traseul de-a pururea fascinant prin interiorul acestui organ magic, i-am aprofundat componentele, functiile si manifestarile. Cartea e plina de sectiuni de tipul „Stiati ca?”, iar modul cum le lecturati va poate influenta perceptia de ansamblu si cunostintele pe care le dobanditi. Aproape sa zic ca e un test de personalitate, de genul celor care testeaza cat de rezistenti suntem la delicii imediate in vederea unor gratificatii viitoare mai mari. Eu, unul, am descoperit ca este mai eficient sa citesti un capitol de la un cap la altul, pentru ca apoi sa te intorci la micile detalii care intregesc imaginea mai ampla pe care ti-o formasei anterior.

Ilustratiile nu pot sa lipseasca si sunt de doua feluri: serioase si caricaturale. Acestea din urma sunt haioase si sugestive, iar cele din registrul non-comic sunt cele la care va puteti astepta (sectiune in cortex, structura unui neuron), la care se adauga unele care chiar iti releva anumite aspecte pe care nu te-ai gandi. Preferata mea este cea cu pozele cu Margaret Thatcher inversate; dupa ce am citit explicatia, n-am avut incotro decat sa recunosc ca si eu, care ma consider al naibii de stapan pe mintea mea, am fost pacalit de propriul creier.

Am vazut, asadar, cum functioneaza creierul, iar acum, vorba maestrului Victor Rebengiuc, calatoria continua.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris (care, apropo, au transport gratuit la orice comanda) pentru partea stiintifica a explorarii mele.

 

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.