Tainele dinauntru (2)

i_chingExplorarea creierului si a miriadei de functii pe care le indeplineste a fost fascinanta in felul ei, insa partea a doua m-a uluit pur si simplu.

Asa cum m-am mai incumetat si in alte ocazii, am solicitat amicilor de la libraria online Libris un monument al culturii universale, numit I Ching sau Cartea schimbarilor. Daca ma pune cineva sa ii explic ce e, sa fiu sincer, nu cred ca imi iese foarte bine, dar o sa incerc, totusi, pentru ca asa imi lamuresc si mie un ansamblu de gandire de o complexitate uluitoare.

O explicatie simplista ar fi ca I Ching este un sistem de divinatie, bazat pe combinatiile unor simboluri compuse din linii continue sau intrerupte, numite trigrame, care impreuna formeaza o hexagrama, care raspunde unei valori arhepitale (va redau cateva alese in mod aleatoriu: acumulare, solidaritate, faramitarea prin miscare, excesele, abundenta, reculegerea sau loialitate profunda).

Cum se formeaza aceste simboluri este un procedeu complex pe care il gasiti pe Internet, fara doar si poate, asa ca nu il detaliez aici. Incredibila ramane insa imbinarea aritmeticii dupa care se compun cu semnificatiile filosofice care le insotesc. Pe langa autorii care se pierd in negura veacurilor, aceasta editie a Cartii schimbarilor prezinta si comentariile lui Confucius, un nume pe care chinezii l-au gravat in cultura mondiala cu laser, frate!

I Ching se poate citi din scoarta in scoarta, insa o lectura mai interesanta ar fi chiar utilizarea manualului ca atare. Nu va ganditi ca veti da in patima ghicitului in palma. Acest monument al culturii universale nu e un instrument prin care sa-ti afli ursitul sau sa iti alegi numerele la loto. Se zice ca faimosul strateg Sun Tzu (autorul unui alt monument pe nume Arta razboiului) nu-si lasa generalii sa foloseasca I Ching inainte de batalii, ca sa nu fie ispititi sa ia decizii de acolo, nu din capul lor.

Cel mai bun lucru este sa considerati Cartea Schimbarilor drept un consilier care vorbeste metaforic, care te pune pe ganduri si iti indruma reflectia pe carari la care nu te-ai fi asteptat. De pilda, te intrebi: Ce o sa se intample daca o invit pe draguta Cutare in oras?

Aplici aruncatul de monede (vezi aici) si iti iese hexagrama 24 – Reintoarcere. Pac la manual si citesti: Ne asteapta o munca indelungata care cere o adevarata angajare a propriilor energii inspre realizari, iar, in acest caz, promisiunile nu vor dezamagi asteptarea.

Ce am citat este versiune explicata pe intelesul contemporanilor, insa glosele adnotate de Confucius sunt mai criptice, de aici si fascinatia mea si a unui mapamond intreg fata de acest monument al patrimoniului cultural al omenirii.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris (care, apropo, au transport gratuit) pentru partea filosofica a explorarii mele.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.