The Birds și judecata prezentului

Gone with the Wind a fost scos de pe platforma HBO pentru a-i fi retușată prezentarea.

O prostie periculoasă, dacă mă întrebați pe mine, însă gestul în sine ridică problema reevaluării unor repere ale culturii universale, așa că hai să aducem în fața Onoratei Instanțe a Prezentului și Valorilor Sale un alt film celebru, The Birds a lui Alfred Hitchcock.

Pârâtul se va supune următorului interogatoriu și verdictelor aferente:

Este pârâtul relevant pentru prezent?

Verdict: Da.

Motivația Curții: Natura care lovește necruțător și inexplicabil este imaginea fidelă a situației mapamondului.

Este pârâtul corect din punct de vedere politic?

Verdict: Nu.

Motivația Curții: Toate personajele feminine ale pârâtului sunt vulnerabile și dependente de singurul personaj masculin, care e arătos și stăpân pe sine.

Este pârâtul înspăimântător?

Verdict: Nu.

Motivația Curții: Ca instigator a unei întregi pleiade de producții similare, pârâtul are un impact limitat asupra oricărei persoane aflate în deplinătatea facultăților mintale și emoționale.

Este pârâtul semnificativ din punct de vedere estetic?

Verdict: Da.

Motivația Curții: Ca autor moral și faptic al pârâtului, numitul Alfred Hitchcock se face vinovat de manipularea stării de spirit a spectatorului, prin sintaxa cinematografică și mijloacele sale extradiegetice, precum și prin lipsa mobilului care stă la baza acțiunii pârâtului.

Este pârâtul onest în privința reacțiilor umane colective?

Verdict: Da.

Motivația Curții: Pârâtul redă, fără a o face în mod explicit, tendința de a nega un fenomen vizibil, de a mima ipostaza de expert, de a căuta explicații supranaturale și de a arunca vina asupra cuiva fără dovezi peremptorii în acest sens, trăsături care regăsesc ca delicte și în prezent.

Este pârâtul un pericol pentru sănătatea fizică și psihică a cetățenilor?

Verdict: Nu.

Motivația Curții: Decizia a pornit de la prezumția de inteligență a cetățenilor; pentru cazuri care încalcă această prevedere, se recomandă evitarea pârâtului, ca și a altor complici din trecutul cinematografiei.

Ședința Curții se declară închisă.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.