Ce-ar fi fost daca…? (XI)

Ce-ar fi fost daca nu ar fi avut  loc Marea Schisma in 1054?

Consider ca acest eveniment a avut un impact mai mare decat ne imaginam. Europa ar fi fost mai unita in fata pericolelor externe; spre exemplu, ar fi facut front comun impotriva Imperiului Otoman, care nu s-ar mai fi instalat in Peninsula Balcanica, iar crestinismul ar fi fost impins, ca religie dominanta, cred, pana in Orientul Apropiat. Invazia mongola nu ar fi produs o zdruncinare atat de mare in estul Europei.

In acelasi timp, cred ca aparitia protestantismului ar fi intarziat si s-ar fi limitat la zona nordica a continentului, data fiind universalitatea religiei oficiale, care ar fi dispus de mai multe resurse pentru a stopa aparitia unui curent potrivnic ei.

Mi-e greu sa intrevad evolutia Rusiei intr-un context religios unitar al Europei; e greu de crezut insa ca toti conducatorii ei, din diverse perioade, ar fi acceptat suveranitatea unui lider religios, care pretindea si influenta politica, din alta parte, in stilul supunerii monarhilor medievali fata de Papa de la Roma. Ar fi existat sanse ca spatiul rus sa nu se mai crestineze.

2 Comments

  1. Frate. Nu mai scrie subiecte istorice ca acum dupa facultate si master incepe sa ma doara capul. Glumesc. Doar ca nu ma atrag posturile astea legate de istorie…
    Ce-ar fi fost daca..? Dar nu a fost 😀

    Reply

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.