Inapoi la bunul simt

Datorita activitatii mele din domeniul vanzarilor, am ajuns sa lecturez si cateva dintre cartile celebre ale domeniului, cum ar fi cele ale lui Zig Ziglar, Jeffrey Gitomer sau Marc Corcos. Fara sa le contest utilitatea si caracterul motivational, raman la ideea ca nu contin raspunsul suprem la cum sa-ti conturezi drumul spre succes si, mai mult decat atat, aplicarea ideilor lor pe un fond de incultura si personalitate slaba, conduc la rezultate deranjante, mai ales pentru ceilalti (sa ridice mana toti cei care au fost agasati vreodata de cineva din sistemul multi level marketing).

Cartea lui Frank Bettger, Cum am devenit expert in vanzari. De la esec la succes, se inscrie in aceeasi categorie, dar mi-a atras atentia prin cateva aspecte.

In primul rand, titlul. Nu face exces de vreo metafora, precum Biblia vanzarilor a lui Gitomer. Are un titlu simplu, care enunta ce are omul de spus.

Apoi, spre deosebire de celelalte, nu colcaie de reguli si tehnici. Se refera la cateva principii, pe care le-as putea enumera, fara sa ocup prea mult spatiu, si care se inscriu in ceea ce numim indeobste bun simt. Sa inveti sa asculti, sa le fii de ajutor celorlalti, sa fii interesat de ei sunt trasaturi pe care au nevoie sa si le dezvolte si altii decat agentii de vanzari.

Ce mi-a placut pur si simplu la aceasta carte, este ca, pe langa exemple din experienta personala a autorului, ne mai ofera si pilde din viata unor oameni precum Abraham Lincoln sau Benjamin Franklin, ceea ce demonstreaza de fapt ca avem de-a face cu cineva care chiar stie sa-si vanda ideile. Pe Frank Bettger il poti contesta usor, dar pe cei doi mari ai istoriei mai greu.

O carte pe care o recomand. Oricui, mai putin celor de care pomeneam in primul paragraf.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.