Istorie la misto

1000 Years of Annoying the French? Cum ai putea rezista unui asemenea titlu?

Stephen Clarke scrie o carte de istorie intr-un mod tupeist, care, in epoca politically correctness-ului, pare o rara avis. Mai pe sleau, se ia de francezi, de la cucerirea normanda din 1066 si pana in zilele noastre, demonstrandu-le vecinilor de peste La Manche cat de mult au patimit de-a lungul timpului din cauza „amicilor” din insulele britanice sau, mai oripilant pentru cetatenii lui Francois Hollande, cat le datoreaza anglo-saxonilor: Razboiul de 100 de ani, Ioana d’Arc, vinurile frantuzesti, the fellatio seat al regelui Eduard al VII-lea, treburile geopolitice si cele cultural-societale, teme sunt de toate pentru toti.

Insa Stephen Clarke nu e nesimtit, e doar amuzant. Ia imaginati-va cartea 1000 de ani de cicalit bozgorii scrisa de Corneliu Vadim Tudor: probabil ca, drept rezultat, in Ungaria, figura lui Avram Iancu ar fi spanzurata in piete publice, iar tratatul de la Trianon ar fi scos din nou pe tapet. Totusi, n-am auzit de vreun protest diplomatic al Frantei impotriva lucrarii lui Clarke, fie pentru ca francezilor le-a placut la nebunie, fie pentru ca nu s-au obosit sa o citeasca, pentru ca este in engleza, iar in tara in care mouse-ul este la souris, chestii de-astea nu prea au cautare.

1000 Years of Annoying the French este voluminoasa, dar se citeste cu pofta si nu cade greu la stomac, ba chiar face bine intr-o pauza de pranz, cand Excel-urile incurcate storc de energie si pe cel mai brav amploiat roumain. Nu necesita cunostinte prealabile de istorie, pentru ca Stephen Clarke spune povestile pe indelete, iar cand treaba risca sa devina prea serioasa, mai tranteste cate o poanta cu iz contemporan, care tine interesul treaz pana la capat.

Acum, ca sa ma bag singur in seama, o sa iau apararea francezilor un pic si o sa-i dau replica lui musiu Stephen Clarke. Am urmarit cu aviditate si Roland Gaross-ul si Wimbledon-ul si pot sa spun ca publicul francez este mai bine imbracat, mai degajat si mai simpatic; in partea cealalta, avem fie notabilitati pline de scortosenie, imbracate aproape la fel de bine ca la nuntile romanesti, fie babatii care poarta cercei sub forma de mingi de tenis in marine naturala. Ete na!

P.S. I am grateful to the people from the online book shop Libris, pour un livre tout a fait delicieux.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.