Lumini si umbre ale unui mare pisicher

Binemeritatul Oscar primit de Gary Oldman anul acesta pentru rolul lui Churchill mi l-a readus in plin cortex prefrontal pe acest colos al istoriei secolului al XX-lea, asa ca o carte care sa-i adune panseurile si ocazionalele boacane retorice a picat numai la fix.

Aceasta se intituleaza Lumea vazuta de Churchill si are, practic, doi autori: unul este omul politic – scriitorul – publicistul eponim, altul este Francois Kersaudy, care nu este un simplu profitor al operei celui dintai.

Lui ii revine meritul de a fi aranjat si ordonat diverse citate ale lui Winston Churchill, astfel incat nu numai ca ne putem apleca asupra unor diverse teme, dar avem si posibilitatea de a vedea cum a evoluat gandirea sa in timp.

Foarte elocvent in aceasta privinta este capitolul despre femei: daca, la inceput, Churchill dadea dovada de o stangacie adorabila in relatia cu sexul opus, spre amurgul vietii manifesta un misoginism la fel de adorabil, tintit mai ales catre exemplarele cicalitoare sau ciufute ale genului feminin.

Nu ma pot abtine sa nu fac o paralela intre aceasta carte si un scandal foarte contemporan, cel care a implicat reteaua sociala Facebook si compania Cambridge Analytica; ce ne ofera Lumea vazuta de Churchill este aceeasi posibilitatea de a stabili profilul psihologic al unei persoane, pe baza a ce a declarat in public. Daca ar fi avut cont pe Facebook, probabil ca Winston Churchill ar fi primit reclame la diverse tipuri de rachiu si articole menite sa il convinga de faptul ca Hitler e un baiat de treaba.

Retrospectiv, Churchill ne pare ca un erou mitic al luptei pentru democratie, insa anumite capitole sau remarci, cum ar fi cele despre India (pe care a prins-o atat ca parte a Imperiului Britanic, cat si in timpul zbaterilor pentru independenta), ne releva si limitele mentalitatilor sale. Cat despre pasajele referitoare la Stalin, este uimitor cum englezul a pastrat pana la finalul vietii o admiratie fata de georgian, sedus probabil de sarmul pe care acesta din urma il avea, fara indoiala, in arsenal.

Aceasta eroare de judecata nu scade cu nimic impactul pe care il are capitolul referitor la previziunile facute de Churchill de-a lungul timpului. Mai mult decat oricare, fiecare dintre aceste profetii trebuie citita luand in calcul anul in care a fost enuntata. Numai asa ne vom da seama de incredibila profunzime in gandire a acestui om, pentru care ma aventurez sa am si o explicatie.

Aceasta este, in esenta, simpla – multitudinea domeniilor de interes: Churchill a scris, a citit, a luptat, a pictat, a vorbit, a evadat, a construit, a fumat, a calatorit si a baut de-a stins.

Un om care a facut de toate si le-a vazut bine (aproape) pe toate.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru ca mi-a dat ocazia sa ii vad profilul lui Winston Churchill de pe vremea cand nu se nascuse nici bunicul lui Mark Zuckerbeg (cred).

Lasa un comentariu.