Istorie pentru cei care se tem de istorie

A doua oara in analele acestui blog mi s-a aratat o carte al carei titlu ma scuteste de efortul de a gasi unul separat pentru articolul care o descrie.

S-a intamplat cu 1001 de adevaruri care o sa te faca sa te c#*i pe tine de frica, iar acum este vorba despre Istorie pentru cei care se tem de istorie de Sebastian Schnoy.

Nu numai ca titlul e simpatic si atrage atentia, dar mentioneaza si foarte clar cui se adreseaza: acelora care, din varii motive (prof de istorie cu apucaturi marxiste sau suplinitor care a stat un semestru si i-a lasat sa-si faca de cap, de pilda) nu au avut tangente cu istoria, au famelie mare si renumeratie dupa buget, mica, si au ajuns la varste venerabile de peste 30 de ani, incat ii apuca migrenele cand se uita la ce insemna sa lectureze in intregime Razboiul peloponesiac de Tucidide.

Lor le este destinata aceasta carte, in principal, pentru ca autorul comprima cu mare abilitate cam toata evolutia principalelor popoare ale Europei si, nu oricum, ci cu mult haz.

Acum, sincer sa fiu, aceasta abordare bascalioasa mi s-a parut cam prea cautata in anumite momente, insa m-am pus in postura celor de mai sus si m-am gandit ca ar fi exact ingredientul care sa ii faca sa nu o lase din mana, asa ca am apreciat trucul editorial si de marketing.

Interesul meu real a fost intretinut de ocazionale pufniri in ras, de mici anecdote precum cea cu Trotki in Gulag, dar mai ales de parelelele pe care Sebastian Schnoy le face cu epoca prezenta. Istoricii seriosi ar dezaproba larghetea manifestata in construirea acestor analogii, dar eu consider, asa cum scriam si despre SPQR de Mary Beard, ca sunt, poate, cel mai de folos aspect pe care il putem extrage din aplecarea catre trecut.

Cata vreme punem masura si scepticism in ce ne spune istoria, putem sa afirmam fara sa gresim ca este cea mai frumoasa, mai ciudata si mai distractiva poveste.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris ca m-au purtat prin istorie de parca as fi fost condus de Horatiu Malaele.

 

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.