Mai avem nevoie si de iarba

Sa ne imaginam ca lumea cartilor este o padure. Copacii seculari, pe care nu i-a doborat nicio intemperie si nicio schimbare de clima sunt acele carti mari (Moby Dick, Don Quijote), pe care le-au citit oameni de acum sute de ani, le citim si noi si le vor citi si altii peste alte cateva sute de ani.

Din ghindele cazute din ei au crescut diversi puieti, unii mai reusiti, altii mai putin. Cativa vor ajunge falnici arbori, dar va mai trece pana atunci, altii vor cadea sub securea nemiloasa a timpului si mentalitatilor.

Mai avem copaci crescuti stramb, dar pe care lumea ii admira (Codul lui da Vinci), tufisuri motivationale care nu iti spun ceva decat cand te imping nevoile, iar enumeratia acestei vegetatii poate continua dupa imaginatia si preferintele fiecaruia.

Pe langa toate acestea, mai exista cartile de cultura generala si generalista, enciclopediile si colectiile de „Stiati ca…?” care reprezinta iarba pe care pasim, fara sa o luam in seama, cand ne indreptam catre vreun obiectiv mai semet din aceasta padure. 1000 de erori din cultura generala de Christa Poppelmann e tot un astfel de smoc de iarba, cu fire diverse, din varii domenii, cu informatii fie interesante, fie nu, dintre care unele iti confirma ce stiai, iar altele iti schimba un pic optica.

Evident, titlul are oarece infuzii de marketing in el (a se citi exagerare), asa ca nu va asteptati ca o carte ca asta sa va dea peste cap toate conceptiile si cunostintele de pana acum. Eu unul am fost atras de acele domenii care nu imi erau asa de familiare (astronomie, biologie etc.) si mai putin de istorie et comp.

Pe langa avantajele unei utilizarii in contexte cat se poate de variate (asteptand sa se fiarba cartofii, la coafor inainte de uscarea sub aparatoiul ala, pe WC s.a.), o carte precum 1000 de erori din cultura generala mi-a dat un zvâc spre a reflecta asupra a cat de multe lucruri luam de bune cand, in realitate, ele nu stau chiar asa.

Unii filosofi din antichitate spuneau ca lumea inconjuratoare nu poate fi perceputa decat prin simturi. Altii ca ratiunea e singura care ne poate ghida. Dar daca ambele variante pot da gres, cu ce mai ramanem?

Multumesc celor de la libraria online Libris pentru niste iarba :).

6 Comments

  1. M-am uitat special dupa ce ai intrebat si n-am gasit nimic despre asa ceva. Probabil informatia va aparea in cartea Alte 1000 de erori din cultura generala.

    Reply

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.