O jumatate de secol in slujba Thaliei

In materialul de prezentare a spectacolului Ilie Gheorghe. O jumatate de secol in slujba Thaliei  (care va avea loc la Teatrul National din Craiova, duminica, 22 mai 2016, de la ora 18.00) sunt amintite marile sale roluri, insa eu nu pot sa nu mi-aduc aminte in ce piesa l-am descoperit.

Se numea Vacanta in Guadelupa, era o comedie usurica si usuratica, in care Ilie Gheorghe era un politician veros, superficial si simpatic, iar manifestarile lui m-au amuzat asa mult, incat am revazut piesa dupa ceva timp, un fapt pe care nu l-am repetat prea des in materie de teatru.

O alta amintire frumoasa legata de Ilie Gheorghe este un moment din Revizorul de Gogol. Avea loc un dans de societate colectiv condus de Ilie Gheorghe, iar regretatul Vasile Cosma, si el interpret in acel spectacol, statea pe un scaun si ii urmarea. La final i-a adresat niste laude, despre care bag mana in foc care nu erau in text, cu un aer plin de noblete, ca de la un mare actor la un altul asemenea.

Cea mai recenta intalnire a mea cu Ilie Gheorghe a fost prin intermediul superbului spectacol O furtuna, regizat de Silviu Purcarete. Mizanscena poetica si ingenioasa a atentat la atentia acordata actorilor, insa n-a avut nicio sansa in fata lui Ilie Gheorghe, care si-a adjudecat rolul lui Prospero cu gravitate si tristete.

Haideti, asadar, sa il omagiem pe Ilie Gheorghe pentru tot ce ne-a oferit in cei 50 de ani de cariera!

Sursa imagine: www.tncms.ro.

 

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.