Am vizionat de curand o prezentare pe site-ul www.ted.com, in care un olandez a argumentat plin de daruire ca in viitorul apropiat va trebui si va fi indicat sa mancam insecte.
Stiu cel putin o duzină de persoane atat de dedicate curentului carnivor, incat i-ar dori compatriotului lui Van Basten sa se scufunde cu tot cu tara sa rapita apelor pentru o asa insulta adusa stomacului. Dar pe mine m-a pus pe ganduri cuvantarea dumisale.
In primul rând, faptele si datele referitoare la criza hranei, in principal la industria carnii, pareau veridice si deloc tendentioase, nu cum te-ai astepta din partea unui vegan fanatic (apropo, stiti de ce sunt multi vegetarieni tot timpul furiosi pe ei însisi? Pentru ca sunt facuti din carne!). Ascultandu-l, mi-am adus aminte de o stire citita intr-un ziar, strivita intre doua mega articole despre criza politica, referitoare la cantitatea in permanenta scadere a bacon-ului la nivel mondial. Producatorii explicau aceasta situatie prin costurile tot mai mari ale cresterii porcilor care ne furnizeaza cu atata darnicie slana et comp. Poate ineditul plasarii, poate o neliniste pe care o deduc la unele minti mai luminate a facut ca aceasta aparent insignifianta frantura jurnalistica sa mi se lipeasca de memorie, in timp ce restul actualitatilor arzatoare s-au estompat.
Asadar, carnea o sa fie tot mai scumpa, tot mai rara sau tot mai nesanatoasa. Ce facem, ca eu, unul, am incercat vegetarianismul si mai mult de 2 zile n-am rezistat? Olandezul ne-a spus foarte simplu: insectele. Sunt multe si bune. Aversiunea fata de insecte nu e decat o chestiune psihologica si nu e nici macar generalizata; in multe parti ale lumii, lighioanele cu multe picioare sunt chiar delicatese!
Evident, nu toate insectele vor fi de mancare (sper). Nu ma vad fugarind o libarca prin bucatarie, ca s-o zdrobesc cu papucul si apoi s-o intind tacticos pe paine. Dar, si asta m-a frapat cel mai mult, olandezul a adus prezentarea pe un taram foarte actual, nu doar futurist-ipotetic. Ministrul agriculturii din Olanda sprijina cresterea extensiva de insecte destinate consumului, a introdus feluri de mancare din insecte pe meniul ministerului si popularizeaza aceasta tendinta in randul omologilor din Europa.
Deci, la o aruncatură de avion cu cherosen de Romania, niste oameni, cam avangardisti cu moravurile dintotdeauna, dar sanatosi la cap fara doar si poate, au îmbratisat o idee care la noi e la stadiul de gluma cu mare potențial de exploatare (gen cum vor arata insectele cu E-uri, de Valentine’s Day ii faci cadou iubitei/iubitului o cutie de gandaci inveliti in ciocolată, Master Chef va avea o sectiune speciala – Soté de păienjeni etc.).
Problema e: o sa halim insecte in viitor? Sau o sa ne mancam unii pe altii, cum deja am început?
naspa