Razboi si pace

iarnaNu mica mi-a fost mirarea sa aflu ca Simon Sebag Montefiore, autorul unei biografii a Ierusalimului pe care am devorat-o pur si simplu, si-a incercat puterile si pe taramul romanului.

Insa n-ar fi trebuit sa fiu asa surprins, pentru ca italianul nu a transgresat granita dintre istorie si literatura decat pentru a ilustra o anumita epoca intr-un alt mod, nu cel de fresca macroscopica, ci de intima pictura de interior, in care detaliile conteaza cel putin la fel de mult.

Intr-o noapte de iarna porneste de la moartea violenta a doi adolescenti in timpul unor festivitati sovietice si continua printr-o intreaga urzeala de drame individuale si orori totalitare.

Ca realizare strict literara, romanul lui Montefiore nu este stralucit, vadit fiind ca autorul vine din alta directie; scriitura este impanata cu descrieri marunte, dintre care unele se integreaza povestii in ansamblu, altele mai putin.

Montefiore compenseaza slabiciunile de scriitor prin consistenta mesajului pe care il vizeaza: distorsionarea si degradarea universului personal in contextul unei dictaturi pentru care viata omeneasca e un privilegiu care se poate retrage. Copiii sau femeile, fiinte pe care chiar si societatea noastra dezorientata contemporana le protejeaza intrucatva, sunt supuse fara mila interogatoriilor si presiunilor de tot felul.

Cele mai reusite pagini ale cartii raman, paradoxal, cele mai neplacute, in care o fiinta neajutorata si nu foarte coapta este la voia discretionara a unor indivizi fara scrupule si fara mila. Rezistenta mentala a micutului de 10 ani care se strecoara cu abilitate printre capcanele intinse de interogatorii maturi este rasplata pentru oricine resimte revolta in acele momente: speranta.

Nu stiu daca si-a propus asta sau nu, dar Montefiore reuseste si sa aduca un frumos omagiu grandiosului roman rus al secolului al XIX-lea. Personaje fictive si istorice se amesteca in derularea evenimentelor si acopera timp si spatiu. Razboi si pace, nu? Oamenii care populeaza aceasta carte cad prada damnarii, iar unii reusesc sa se izbaveasca. Crima si pedeapsa, nu?

Ca incheiere, il voi cita pe un domn care mi-a fost mentor in multe privinte:

Rusu’ e om complicat.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru un roman despre rusi, scris in stil rusesc.

 

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.