Sa privim pictura! (LXXXII)

Botezul lui Hristos

Botezul lui Hristos

N-am prins momentul sa va prezint aceasta pictura inainte de Paste, dar macar, temporal vorbind, ma incadrez in zilele acestei sarbatori.

Tabloul lui Piero della Francesca m-a pasionat mult timp, dar de curand am inteles si de ce. E vorba de dualitatea perspectivei.

Pe de o parte, avem personajele din prim-plan care sunt plate si hieratice si sugereaza ipostaze menite a dainui in memorie. Copacul imparte acest prim-plan in doua: scena botezului, retinuta si inteligent construita pentru a produce efect – Hristos din fata, Ioan Botezatorul din profil; cele trei figuri angelice din stanga care au o frumusete abstracta si care degaja un usor mister.

Pe de alta parte, avem perspectiva care se deschide din spatele lui Hristos, cel mai pregnant vizibila la nivelul raului Iordan care se scurge spre departare si confera tabloului profunzime.

Porumbelul de deasupra figurii lui Hristos este un liant inteligent utilizat de maestrul renascentist: este un nimb, daca il consideram in prim-plan si este efect de miscare si de  accentuare a perspectivei, daca il consideram ca venind din planul secund.

Paste fericit!

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.