Sa privim pictura! (XXXVI)

Lectia de dans

Edgar Degas are o pasiune pentru balerine si din cauza asta multi oameni, printre care si eu, au facut o pasiune pentru el.

Balerinele,  niste fiinte cand eterice, cand foarte umane, nu foarte deslusit infatisate, ceea ce le face cu atat mai atragatoare, sunt elementul central al impresionismului sau aparte.

La pictura asta imi place ca dansatoarele, pe care mi le inchipui vesele, guralive, frivole, unele chiar obraznice, stau si asculta de un batranel, un pic surd, schiop cu siguranta, care a vazut multe la viata lui si stie cum sa le tina in struna. Unele incearca sa il ia in raspar, altele sa traga chiulul, dar, cu ironie, fermitate si cate un baston peste fund, le readuce la matca si le transforma in niste artiste si atlete desavarsite.

Daca in locul batranului ar fi Bela Karoly si balerinele ar fi imbracate in gimnaste, inevitabil m-as intreba care dintre ele este Nadia.

1 Comments

  1. Imi inchipui ca batranelul are accent rusesc si ca ii lipsesc ochelarii de pe nas. Are monsieur Degas cateva balerine si prin National Gallery, sa vii sa le vezi. 🙂

    Reply

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.