Cautare in suflet

Intamplarea a facut ca am ajuns sa vizitez un edificiu religios care sustine care adaposteste Sfantul Graal, iar simpla apropiere (chiar si iluzorie) de acest obiect atat de ravnit in Evul Mediu, mi-a starnit apetitul de a-i explora tainele.

Mi-au venit in ajutor cei de la  TargulCartii.ro, care mi-au daruit o carte monumentala, atat prin dimensiuni, cat si pentru profunzime – The Grail Legend, rod al colaborarii dintre Emma Jung si Marie-Louise von Franz.

Volumul urmareste legenda lui Parsifal (sau Perceval), asa cum apare in sursele medievale, insa cele doua autoare nu se limiteaza la o expune si zgaria semantic si simbolic la suprafata.

Asa cum ele insele opineaza inca din debut, mitul acestui pocal este o uimitoare imbinare intre mitologia precrestina, dominanta in aria culturala celtica de unde isi are originea, si crestinismul care guverna lumea europeana aproape in totalitate, la acestea adaugandu-se si trimiteri la alchimie si alte practici oculte.

Cum s-ar spune pe la noi, aschia nu sare departe de trunchi, asa ca nu lipsesc nici ample interpretari din perspectiva psihologiei jungiene.

Fiecare patanie a protagonistului este disecata si analizata de cele doua autoare cu o asa fervoare a eruditiei, ca nu de putine ori mi s-a parut ca ar cauta sensuri acolo unde nu sunt. Insa acest scepticism mi s-a risipit de fiecare data, multumita inteligentiei modului cum divagatiile si paralelele se innoda intr-o concluzie logica.

Insa, dincolo de placerea de a te afunda intr-o aventura hermeneutica, lucrarea Emmei Jung si Mariei-Louise von Franz este o invitatie la a deschide ochii:

In spatele oricarei manifestari culturale, se ascunde Omul, cu angoasele, aspiratiile si perpetua sa evolutie.

Cine si-a limpezit privirea si si-a smuls voalul prejudecatilor va vedea si va intelege.

 

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.