De ce nu o sa iasa grecii din criza

greci1Am vazut astazi un titlu de ziar serios: Suntem pregatiti pentru iesirea Greciei din zona euro?

Unde le sunt consilierii mai-marilor Europei sa le spuna ca avem dovezi ca grecii nu o sa depaseasca niciodata criza? Si nu e de azi, de ieri. Aceasta peremptorie dovada are peste 50 de ani vechime!

Se numeste Pote tin Kyriaki (Niciodata duminica) si este un film scris si regizat de Jules Dassin, in care un intelectual rasat american (jucat de chiar cineastul in cauza) vine in Grecia si se ambitioneaza sa o aduca pe calea civilizatiei superioare pe femeie care practica amorul tarifat, dar foarte selectiv (jucata de o debordanta Melina Mercouri).

Daca simtiti un iz de idee care se va materializa ulterior in Pretty Woman sau in alte forme de Pygmalion, aveti dreptate, insa in mod cert o sa va inselati in privinta deznodamantului. Care este un esec total.

Cumva, distributia in sine ar fi un indiciu in privinta asta. Jules Dassin nu e si nici nu vrea sa faca pe Richard Gere, iar Melina Mercouri este veritabila forta a naturii si senzualitatii, o Afrodita expresiva pe care nici Ares, nici Hephaistos, nici Zeus n-ar putea-o incatusa.

greci2

Filmul nu are o actiune anume. As zice ca are momente, dar nici acelea nu par punctate cu prea mare tarie. Cel mai indicat ar fi sa spunem ca are spirit. Spiritul grecesc contemporan, plin de exuberanta si nepasare fata de viitor, de pasiune pentru traditii si lipsa de respect pentru reguli.

Si mai are si muzica, una care te prinde in mrejele ei, de uiti toate default-urile care ar putea destabiliza lumea intreaga.

V-ati lamurit acum de ce nu o sa iasa grecii din criza?

Pentru ca nici macar nu le pasa ca sunt in criza.

greci3

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.