Dezlegare la fetișism

Nu încurajez adorația extremă față de obiecte, mă entuziasmez în fața unui chip artistic cioplit, însă nu mă închin lui, dar, cu toate acestea, când am deschis coletul de la prietenii de la librăria online Libris (a căror politică de implicare socială este de toată isprava), nu m-am putut abține și am strâns la piept Istoria cărților de Martin Lyons.

Veți înțelege de ce, dacă veți ajunge să o deschideți vreodată pe a voastră, pentru că pe mea nu o dau nici sub amenințarea cu imprecații de tot neamul.

Este minunat editată, cu imagini de o calitate excepțională și cu texte explicative, scurte la fiecare capitol, dar care, însumate, compun o poveste grandioasă a unei invenții care, alături de roată, rezistă de secole, ba chiar milenii, fără a avea nevoie de îmbunătățiri radicale.

Evident, prima parte este dedicată perioadei când cartea era aproape un artefact, iar parcurgerea acestor pagini are ceva de documentar de artă. Mie, unuia, mi-a catalizat amintirea momentulelor când, în peregrinările mele, admiram Cartea din Kells (un fel de Capelă Sixtină a miniaturilor medievale) sau îmi țineam respirația în fața uneia dintre primele Biblii editate de Gutenberg, uitând de rucsacul lăsat pe bancă, fapt care m-a făcut aproape suspect de terorism în ochi supraveghetorilor.

Dar, pe măsură ce democratizarea realizării și consumului de carte tipărită s-a întețit, informațiile devin mai complexe și apar detaliile inedite legate de lupta pentru drepturile de autor sau modul cum a operat cenzura de-a lungul timpului.

Și apropo de democrație, deși volumul se concentrează pe Europa, nu lipsesc incursiunile pe diverse coordonate geografice sau culturale ale mapamondului, iar imaginea de ansamblu nu se poate rezuma decât într-un slogan care vă este, probabil, cunoscut:

Unitate în diversitate.

Indiferent de era, durata și locul zbuciumatei sale existențe, omul a avut întotdeauna în carte un prieten de nădejde.

P.S. Mulțumesc celor de la librăria online Libris pentru o carte care e atât de frumoasă, încât mai că nu bagi de seamă cât este de instructivă.

P.P.S. Am prezentat Istoria cărților suratelor sale din biblioteca mea personală și a fost dragoste la prima vedere, după cum puteți vedea mai jos.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.