Femeia, pui de cameleon

letter1O actrita de mare valoare – Bette Davis, un regizor de mare iscusinta – William Wyler, o cadru de un mare exotism – Singapore, o combinatie castigatoare, chiar si in conditiile unei povesti fara prea mult cap si coada.

The Letter incepe cu Bette Davis descarcand intr-un individ caruia nu-i vedem fata toate gloantele unui revolver si dand impresia ca ar mai fi apasat pe tragaci de cateva ori, daca ar mai fi putut. Urmeaza justificarea acestui gest si lucrurile par clare pentru toata lumea, insa avocatul familiei afla ca o anume scrisoare ologroafa ar putea-o compromite serios pe clienta sa.

Bette Davis are un interpretare monumentala, care se nuanteaza treptat, pe masura ce pseudo-actiunea inainteaza, si nu cred ca gresesc spunand ca suspansul real al filmului este curiozitatea pe care o ai de a vedea ce reactii mai poate afisa: de la fragilitate la siretenie, de la siguranta la disperare, de la duplicitate la sinceritate.

Cameleonismul lui Davis catalizeaza complicitatea avocatului, inspirat jucat de James Stephenson, care se vede prins intr-un hatis de minciuni la care trebuie sa adere, pierzandu-si principiile pe parcurs. Daca protagonista atrage atentia prin diversitatea trairilor, dezvaluite strat cu strat, din punct de vedere al evolutiei psihologice, avocatul este cel care ar merita titlul de personaj principal.

letter3

William Wyler mi-a demonstrat inca o data ca a fost un regizor impecabil. N-are de gestionat scene de anvergura sau foarte dinamice, interventiile sale sunt discrete, insa eficiente. Umiditatea si zapuseala tropicala razbat dincolo de imaginea alb-negru, intregind o atmosfera care predispune la pasiuni violente. In plus, deoarece The Letter se apropie stilistic de un film noir, Wyler reuseste sa inverseze polaritatea culorilor – nu negrul, ci albul apasat al costumelor si al unor decoruri exprima aici maladivitatea si tarele umane.

Daca ar fi sa extrag si o morala de ordin general, as spune ca The Letter este un indemn sa nu subestimati niciodata capacitatea unei femei de a ingloba simtiri contradictorii. Iar daca descoperi asta la ceva timp de la casatorie, asta e, ti-ai facut-o cu mana ta.

letter2

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.