Latura buboasa a omenirii

tvrtko vujity calatorii in infernAcum ceva timp, parcurgeam un superb album despre marii exploratori, oferit de prietenii de la Libris, si identificam un filon comun de neastampar, care i-a indemnat sa lase siguranta si confortul deoparte si sa purceada in necunoscut, luminand astfel calea celor manati la randul lor de dorul de duca.

In prezent, gratie tehnologiei, cu greu se mai poate vorbi despre exploraratori in acel sens al cuvantului, insa Tvrtko Vujity si cartea sa din categoria biografii, memorii, jurnale, intitulata Calatorii in infern, mi-a confirmat ca gena n-a murit si se manifesta cu tarie in lumea reporterilor de investigatie.

Aceasta e slujba autorului, una pe care i-as invidia-o, daca am discuta din punct de vedere teoretic. Insa, urmarindu-i traseele, pericolele la care s-a expus si privatiunile la care s-a supus, marturisesc ca as declina ferm orice oferta de a ajunge prin locurile respective.

Colonia de leprosi din Etiopia, muntii de gunoaie din Pakistan, taberele de refugiati din Sahara Occidentala sunt argumente irefutabile ca lumea are o latura buboasa pe care o uitam cam des si cam usor.

Stilul lui Vujity este unul jurnalistic de calitate, precis in a reda peisaje si personaje, mirosuri si senzatii, e uneori poetic, alteori ardent subiectiv. O calitate, nu neaparat a scriiturii, cat a capacitatii sale de a vedea lucrurile, este faptul ca stie sa penduleze intre nivelul individual si cel macro. Destinele celor care ii ies in cale se disting in cadrul unor tablouri mai ample. Imaginati-va uluitoarea creatie a lui Ron Fricke, Baraka, cu vorbe si ganduri.

Dintre povestile intunecate pe care ni le spune, as alege doua care mi-au placut in mod special: cea a femeii-caine, pentru precizia si ineditul dramei si periplul in Coreea de Nord, in timpul caruia razi cu un ochi si lacrimezi cu celalalt.

Extrapoland, cam asa e viata, nu?

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris (care, apropo, au transport gratuit la orice comanda) pentru o privire lucida asupra suferintelor ascunse ale omenirii.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.