M-am lamurit cu Oscarul

dallas1Pana sa vad Dallas Buyers Club stateam cu indoiala: oare nu merita Leo Oscarul pentru interpretarea halucinanta si halucinogena din The Wolf of Wall Street?

Acum m-am lamurit: Matthew McConaughey a avut de partea lui toate atuurile si lupta pe care a creat-o media in jurul statuetei pentru cel mai bun actor a fost decisa din start.

Fostul sex-simbol s-a supus unei transformari fizice radicale, foarte pe placul Academiei, iar personajul sau este un damnat care lupta impotriva propriei conditii si isi transcende prejudecatile, din nou, leit profilul de castigator al unui astfel de premiu.

Insa, cel mai important (pentru mine, pentru omenire nu stiu) este ca si eu ii dau Oscarul tardiv lui McConaughey. Povestea cowboy-ului care bea de stinge, fumeaza pana la epuizare si arde tot ce prinde, pentru a descoperi ca s-a procopsit cu SIDA, precum si lupta sa de a supravietui si de a-i ajuta (cu un oarece pret, ce-i drept) pe ceilalti suferinzi impotriva unui sistem cam veros ar fi un subiect care n-ar avea darul sa ma intereseze, in parte pentru ca este sablonard, in rest pentru ca este neplacut. Insa actorul principal este un veritabil adeziv, te tine lipit prin performanta de a construi un personaj, culmea, grandios intr-o silueta uscativa si o figura emaciata.

dallas2

Filmul atinge zenitul in momentele cand ecranul ii reuneste pe oscarizatul pentru rol principal cu oscarizatul pentru rol secundar, Jared Leto, adorabil si uluitor de credibil in rolul unui travestit. Scenele celor doi sunt emotionante, sunt amuzante si ii prilejuiesc lui Matthew McConaughey acea transformare subtila din homofob intr-un individ tolerant si hotarat sa lupte impotriva colosilor industriei farmaceutice.

Despre SIDA si atitudinea societatii fata de aceia care au fost atinsi de acest cumplit flagel nu prea am ce sa comentez, pentru ca Dallas  Buyers Club se petrece in America anilor ’80, iar noi suntem in Romania europeana a anului 2014 si va las pe voi sa va pronuntati daca am evitat traseul celor de peste Atlantic sau inca il parcurgem.

Ce am de spus referitor la acest film este doar atat: or mai da chix cei de la Academie, dar, in general, se orienteaza bine cand dau Oscarurile.

dallas3

 

2 Comments

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.