Nemtii-s fruncea (1)

agonia erosuluiNemtii au castigat campionatul mondial de fotbal, nemti au o economie care duduie, nemtii par a se strecura cel mai bine in criza geopolitica tot mai adanca, nemtii par a fi fruncea. Ia sa vedem cum stau cu ideile, mi-am spus, asa ca le-am cerut prietenilor de libraria online Libris doua carti de idei scrise de concetateni de-ai lui Kant sau Schopenhauer.

Primul dintre acestia, Byung-Chul Han, numai a teuton nu aduce, dar stiindu-i pe Ozil sau Boateng si contributia lor la succesul Panzer-elor (nu e meci sa nu astept cu sufletul la gura cliseul asta din partea comentatorilor), e clar ca lui Hitler i s-a dat peste nas postum.

Filosoful neamt de origine coreeana a scris un volum de eseuri, intitulat Agonia erosului, care diseca in cheie foarte intelectuala trei tendinte contemporane: cea care da si numele cartii, societatea oboselii si societatea transparentei.

Sunt momente cand elucubratiile ganditorului m-au depasit precum Robben pe Pique sau Ramos in meciul ala antologic, insa nu m-am pierdut niciodata in fata ideilor sale precum brazilienii in fata nemtilor. Am tinut pasul, iar pe una am urmarit-o umar la umar, pentru ca mi s-a parut esentiala: dictatura libertatii si a lui „yes, we can”.

Libertatea presupune existenta unor forte care incearca sa o stirbeasca, insa in lumea democratiei si a comunicarii instantanee, omul e pus in fata atator optiuni si a unei asa mari varietati de povesti de succes, incat e obligat sa reuseasca, pentru ca trebuie sa stie ca poate. Deja avem doi termeni – obligat si trebuie – care nu se prea fac casa buna cu notiunea de libertate.

Transparenta pe care o imbratisam cu atata fervoare (vezi Facebook-ul si status-urile binecunoscute) devine, in opinia sa, auto-supunere la control din exterior si vulgaritate. Ideea nu e noua, multi au mai spus ca tocmai ce nu se vede e ce incita imaginatia si, implicit erosul.

Ajungand la la acest aspect, nu va asteptati ca sectiunea care da si titlul cartii sa fie foarte spectaculoasa. Nici n-are cum, la cate opinii despre barbatii si femeile adevarate si ce-si doresc unii si altii bantuie pe internet. Eseurile sunt la fel de elevate, la fel de intelectuale si la fel de dificil de patruns precum apararea Argentinei – cu putina staruinta si noroc, inscrii ceva.

In cap.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru prima runda de idei nemtesti.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.