Starcraft și cultura universală

Înainte de toate, merită să menționez că minunata aventură culturală la care m-am înhămat se referă la jocurile pe calculator Starcraft și Starcraft: Brood War, apărute în perioada 1998-1999.

Ele mi-au încântat adolescența și ele mi-au mâncat timpul.

Ele m-au transpus într-o epopee comparabilă cu Iliada sau Odiseea sau Ramayana sau Cântecul Nibelungilor sau Povestea viteazului în piele de tigru.

Ele m-au ajutat să exersez empatia, adică acea abilitate de a te pune în ipostaze diverse, uneori contradictorii.

Ele m-au obligat să iau decizii rapide, să gestionez resurse și să nu pierd speranța, chiar și când un grup de 12 Battlecruisere se îndrepta implacabil asupra bazei mele.

Iar acum m-au pus în situația de a le examina îndeaproape și de a scoate la iveală tezaurul cultural care a contribuit la crearea lor.

***

După cum știți, acțiunea din cele două jocuri are loc în Sectorul Koprulu, iar acest nume are o rezonanță istorică, fiind al unei familii de albanezi convertiți la Islam, care a dominat cele mai înalte sfere ale administrației Imperiului Otoman în secolul al XVII-lea, dând mai mulți mari viziri.

Cele trei rase care se înfruntă în Sectorul Koprulu sunt numite Terran, Zerg și Protoss, dar cred că știați deja asta.

Să le luăm pe rând.

Capitolul I – Terran

Terranii se prezintă sub o formă care pare puternic inspirată din universul cazon imaginat de Robert Heinlein în Starship Troopers, influențe vizibile regăsindu-se personalitatea aprigilor Marines, precum și în ideea conflictului cu o rasă insectoidă. Ideea generală a conflictului dintre oameni și creaturi cu o astfel de organizare se poate regăsi și în Ender’s Game de Orson Scott Card.

De asemenea, am regăsit numeroase utilizări ale unor concepte și nume din civilizația Greciei antice, cum ar fi numele facțiunilor din jocul de tip custom (Alpha, Beta etc.) sau în denumirea unor upgrade-uri: Titan Reactor pentru Science Vessel, Apollo Reactor pentru Wraith, Colossus Reactor pentru Battlecruiser sau Caduceus (sceptrul lui Hermes) Reactor pentru Medic.

Foarte interesant este aluzia subtilă în ceea privește unitatea Goliath (uriașul învins de David, bineînțeles): arma antiaeriană este numită Hellfire Missile Pack, iar upgrade-ul de distanță Charon Boosters (în mitologia greacă, Charon era luntrașul care trecea sufletele dincolo de Styx, de obicei pentru a-și ispăși păcatele în Iad/Hell).

La acestea se adaugă Hyperion, o zeitate solară ancestrală a grecilor, al cărui nume se poate traduce drept ”cel ce se mișcă deasupra”, nume cât se poate de adecvat, știind că este Battlecruiser-ul lui Jim Raynor.

Și că tot am amintit Goliath-ul, să menționez și că este puternic inspirat de ED-209, sinistrul droid din RoboCop, și vă puteți convinge de asta dacă dați de mai multe ori click pe o unitate, ca să auziți replicile acelea speciale.

Campania Terran din Starcraft are diverse trimiteri către Războiul Civil American: numele guvernului inițial (Confederația), steagul care apare într-o secvența cinematică sau orașul New Gettysburg (o bătălie decisivă din conflictul istoric real).

Nu lipsește și o replică memorabilă, spusă de Arcturus Mengsk la finalul misiunii de salvare a generalului Duke și a Battlecruiser-ului prăbușit Norad II: ”He is a snake, but he is our snake now”, atribuită de regulă lui Abraham Lincoln, președintele Nordului în timpul Războiului Civil, mare expert în a recruta și momi adversari politici.

În Starcraft: Brood War, există câteva elemente preluate din istoria Franței.

The United Earth Directorate (UED) face trimitere la Directoratul care a condus Franța după Revoluția din 1789 și care, în ciuda sloganurilor generoase, a dus campanii militare externe agresive, exact ca gruparea din joc. Un mic detaliu care arată de câtă documentare au dat dovadă creatorii – la capătul misiunii de a-l învinge și captura pe Arcturus Mengsk, Generalul DuGalle i se adresează disprețuitor cu ”Citizen Mengsk”, exact modul de adresare care a persistat după Revoluția Franceză chiar până în timpul Imperiului lui Napoleon.

Și tot legat de istoria Franța este și personajului generalului DuGalle, a cărui figură și atitudine scorțoasă amintesc fără dubiu de Charles de Gaulle, personalitate demiurgică a secolului al XX-lea.

Rămânând la generalul DuGalle, discursurile sale din joc sau din secvențele cinematice abundă în replici ale unor personalități din trecut, cum ar fi:

”I expect every man to do his duty” – amiralul Horatio Nelson înainte de bătălia de la Trafalgar.

”This will be our finest hour” – Churchill în vâltoarea celui de-al Doilea Război Mondial.

De asemenea, monologul său din secvența cinematică de la finalul Starcraft: Brood War preia în mod sugestiv un moment-cheie din A Few Good Men, filmul din 1992 care tratează universul cazon și caracterul obtuz sau chiar infam al celor care îl populează.

Generalul DuGalle aparține unei galerii remarcabile de personaje ale Terranilor.

Arcturus Mengsk este de cele mai multe ori apelat de ceilalți cu prenumele, care este totodată și numele celei mai strălucitoare stele din constelația Boarului și a treia cea mai strălucitoare de pe bolta cerească, după Sirius și Canopus. Simbolul destinului măreț la care râvnește personajul este evident.

Generalul Edmund Duke are vădite trăsături, faciale și nu numai, ale lui John Wayne, supranumit ”The Duke”. Battlecruiser-ul său, Norad II (ulterior Norad III) își ia numele de la NORAD (North American Aerospace Defense Command), organizație americano-canadiană de control a spațiului aerian al Americii de Nord.

Despre Samir Duran n-am reușit să aflu ceva clar, dar, pornind de la haioasele replici pe care le oferă dacă dai click pe el în mod repetat, care, inevitabil, trimit la formația care îi dublează numele, am ajuns la un personaj dintr-un film SF cam kitsch din 1968, Barbarella, regizat de Roger Vadim.

Evident, protagonistul universului Starcraft este Jim Raynor, care, potrivit creatorilor jocului, este inspirat din personajul cu același nume interpretat de Jason Patric în filmul Rush din 1991. La personalitatea sa am remarcat, însă, și ceva dintr-un erou de western, atât prin atitudine și limbaj, cât și prin preferința pentru rapidul Vulture.

Pe lângă categoriile mari analizate mai sus, am mai cules o salbă de aluzii și surse de inspirație disparate despre diverse aspecte care țin de campaniile și taberele terranilor.

În misiunea intitulată ”Jacobs Installation” din Starcraft, condusă de Jim Raynor ca Marine, unul dintre primii oameni de știință care îi ies în cale (unitate de tip NPC) le aruncă replică ”Rebel scum!”, aproape un motto al Stormtrooper-ilor din universul Star Wars.

În misiunea din Starcraft: Brood War care are loc în interiorul clădirii Psi Disrupter-ului, unul dintre Marines exclamă, după un anume moment al acțiunii, ”I just love the smell of roasted zergling in the morning”, parafrazare a legendarei replici a lui Robert Duvall în Apocalypse Now – ”I just love the smell of napalm in the morning” (o parte a ei apare și ca replică a Firebatului, dacă dai click în mod repetat pe această unitate).

Una dintre replicile speciale ale simpaticului Science Vessel este ”I like the cut of your jib”, expresie marinărească arhaică, care s-ar putea traduce ”Îmi place încotro bați”.

Una dintre unitățile noi din Starcraft: Brood War este Valkyrie, o reinterpretare foarte sugestivă a zeităților feminine înaripate din mitologia nordică, cele care luau sufletele celor căzuți pe câmpul de bătălie și îi aduceau în marea sală a lui Odin din Valhalla. Printre replicile speciale spuse cu o un delicios accent german este și ”Who’s your mommy? urmată de numele ”Bluecher”, posibilă aluzie la Frau Bluecher, un personaj ciufut din comedia din 1974 a lui Mel Brooks, Young Frankenstein.

O altă unitate aeriană este Wraith-ul, cuvânt din engleză care semnifică un fel de fantomă sau arătare spectrală, așadar un nume potrivit pentru a reda capacitate navetei de a deveni invizibilă. În plus, una dintre replicile sale speciale – ”Everybody gotta die sometime, Red” îi aparține impunătorului și înfricoșătorului personaj al lui Tom Berenger din filmul Platoon (1986) al lui Oliver Stone.

Bănuiesc că vă aduceți aminte de devastatoarea armă specială a Battlecruiserului – Yamato. Acesta era numele unui gigantic cuirasat (in engleză ”cruiser”) japonez din Al Doilea Război Mondial.

Unul dintre upgrade-urile unității Ghost este Moebius Reactor, al cărui nume poate proveni de la al omului de știință din secolul al XIX-lea, August Ferdinand Mobius, același care dă și numele Benzii Mobius.

Numele planetei Tarsonis ar putea veni de la orașul Tarsos, aflat în prezent în Turcia, în Antichitate Tars, locul de baștină al Sfântului Pavel (Saul din Tars).

Capitala planetei Korhal, reședința împăratului Arcturus Mengsk, este Augustgrad, combinație a două cuvinte cu semnificații adecvate: ”August” este încă din antichitate un supranume asociat cu demnitățile imperiale, iar ”grad” este o particulă de origine slavă care înseamnă ”oraș” (vezi Belgrad, Moigrad sau chiar Țarigrad).

Pe parcursul celor două jocuri este menționată o facțiune numită Kel-Morian Combine, iar în Starcraft: Brood War există o misiune anume în care e nevoie să aduni o cantitate considerabilă de minerale aflate sub controlul său. Moria este legendarul regat subteran al dwarfilor, neobosiți mineri, din The Lord of The Rings.

Una dintre abilitățile speciale ale unității Ghost este Lockdown, un termen foarte familiar în perioada aceasta, nu-i așa?

Nu în ultimul rând, printre multele glume ascunse în Starcraft este și aceea că sunetul produs de clădirea Academy când este selectată este faimosul ”țipăt Wilhelm”, efect sonor folosit în numeroase filme când un personaj cade de la înălțime, este împușcat sau este azvârlit cât colo de o explozie.

Capitolul II – Zerg

Așa cum spuneam și la începutul secțiunii despre Terrani, Zergii preiau mult din imaginea de ansamblu a inamicilor oamenilor din romane precum Starship Troopers sau Ender’s Game.

Designul individual trimite fără îndoială și la universul din Alien (secvența cinematică a distrugerii Science Vessel-ului Amerigo este un omagiu clar adus atmosferei din aceste filme).

Ca ansamblu, impresionează coerența taxonomică a unităților, iar dintre denumirile lor se remarcă aceea a emblematicului Hydralisk, care, corelată cu înfățișarea, trimite cu gândul către Hidra din Lerna, cel de-al doilea monstru pe care Herakles (Hercules) l-a avut de înfruntat în cadrul celor 12 munci legendare.

Inițial, entitatea care controlează întreaga specie a Zergilor este The Overmind. Am întâlnit acest concept al unei inteligențe cosmice atotputernice în romanul Childhood’s End al lui Arthur C. Clarke, precum și în povestirea A Plague of Demons de Keith Laumer.

Dar, bineînțeles, personajul emblematic asociat cu Zergii a fost și va rămâne Sarah Kerrigan, supranumită și ”The Queen of Blades”. Atât numele, cât și cognomenul sunt trimiteri la Nancy Kerrigan, patinatoarea care, pe lângă performanțele sportive, a rămas în istorie ca victimă a atacului plănuit de soțul rivalei Tonya Harding, cu oarece știință din partea acesteia (vezi I, Tonya). Chris Metzen, coordonatorul întregii echipe de realizare a celor două jocuri, mărturisea că, având acest duel în minte, și știind că în Command & Conquer, producție cu care concurau pentru inimile pasionaților de RTS, exista un personaj pe nume Tanya, s-a gândit că ar fi o săgeată bine țintită.

Cât de reușită a fost gluma, rămâne să decidă posteritatea, dar personajul astfel rezultat este de un malefic și un tragism extraordinare, vrednice de a fi pus pe același plan cu protagoniștii din epopeile pe care le aminteam la început.

Dat fiind că unitățile Zergilor scot diverse sunete și scrâșnete, am fi tentați să credem că analiza culturală a cam luat sfârșit în ceea ce-i privește.

Nu și dacă ne uităm la numele Brood-urile, formele lor de organizare, conduse de un Cerebrate (asemănarea cu un creier este evidentă), vizibile mai ales în jocul de tip Custom.

Leviathan este monstrul marin gigantic, care apare în diverse părți din Biblie.

Tiamat este o zeiță sumeriană primordială, monstru al apelor și al haosului.

Surtur vine de la Surtr, gigant din mitologia scandinavă, care va lupta contra zeilor în timpul apocalipsei numite Ragnarok.

Fenris este o variantă a numelui Fenrir, lupul uriaș care va înghiți totul în cadrul acelorași credințe escatologice ale mitologiei nordice.

Garm este o variație a lui Garmr, un alt câine colosal, echivalent în mitologia scandinavă a Cerberului din cea greacă.

Baelrog este un monstru înfricoșător din The Lord of the Rings, acela pe care Gandalf îl înfruntă în galeriile din Moria.

Jormungand este o variație a numelui Jormungandr, șarpe uriaș din mitologia nordică, atât de mare, încât înconjoară pământul și se mușcă de propria coadă; este una dintre odraslele lui Loki (nu prea îl credeați pe filiformul Tom Hiddlestone în stare de așa ceva, nu?).

Grendel este monstrul pe care eroul anglo-saxon Beowulf îl înfruntă în epopeea eponimă, datând din secolul al X-lea.

Închei cu apelul la memorie al celor care au jucat Starcraft: Brood War, mai precis ultima misiune a campaniei Terran, când, încă din debut, aveau de înfruntat un Ultralisk îngrozitor pe nume Torrasque. Numele său vine de la Tarasque, bestie legendară despre care se spune că a terorizat sudul Franței în Evul Mediu.

Capitolul III – Protoss

Rasa Protoss s-a vrut a fi una care transmite impresia de civilizație străveche, foarte avansată tehnologic, dar și guvernată de un set de cutume și practici religioase foarte stricte, iar pentru asta creatorii jocului au utilizat o multitudine de termeni adecvați.

Nexus, clădirea principală, are un nume provenind din latină, tradus drept ”ceva care unește”.

Indispensabilul Pylon vine de la un cuvânt din greaca veche, desemnând o poartă, fiind asociat cu intrările în templele Egiptului antic.

Denumirile unităților sunt la fel de ilustrative.

Zealot era membrul unei mișcări religioase din Iudeea secolului I d.Hr., care milita fervent (de aici și extinderea termenului la sensul de ”fanatic”) pentru independența față de dominația romană.

Templar este termenul anglo-saxon pentru ”templier”, membru al ordinului militaro-religios apărut în timpul Cruciadelor din secolele XII-XIII și subiect al unui număr imens de legende și povești misterioase.

Archon se traduce în română prin ”arhonte”, înalt magistrat din sistemul democrației ateniene antice, termenul care s-a păstrat cu diverse sensuri în diferite perioade ale istoriei, inclusiv în zilele noastre. Aura transcendentală care îi învăluie pe Archon sau Dark Archon poate proveni și de la faptul că, în cadrul credințelor gnostice, creștine sau ebraice, arhonții erau stăpâni ai unor atribute mistice, asociate cu planetele.

La începutul campaniei Protoss din Starcraft, planeta Aiur este condusă de o formă de guvernământ numită Conclave, cuvânt care denumește adunarea extraordinară a cardinalilor, în scopul alegerii unui nou papă.

Primele obiective trasate jucătorului care îndeplinește rolul de Executor sunt trasate de personajul Aldaris, care are funcția de Judicator. În Vechiul Testament există Cartea Judecătorilor, care relatează despre o perioadă din istoria poporului evreu când acesta era condus de judecători, ale căror atribuții depășeau sfera judiciarului.

Primul personaj pe care îl întâlnești pe câmpul de bătălie este Fenix, care are titlul de Praetor, pe care ulterior o va prelua Artanis. În perioada Republicii Romane, pretorul era a doua cea mai importantă magistratură, după cea de consul.

Zeratul, un alt personaj emblematic al acestei epopei, este Prelate, cuvânt cu evidente conotații religioase.

Tot în timpul misiunilor din Starcraft, apar numele a două provincii de pe planeta Aiur: Antioch și Scion.

Antiohia este numele unui dintre cele mai importante orașe (extinzând-și denumirea la întreaga regiune) din Antichitate, situat în Turcia de azi, având o importanță deosebită și în evoluție timpurie a creștinismului. În Starcraft: Broodwar, când exilații de pe Aiur ajung pe Shakuras, planeta lui Zeratul și a Dark Templar-ilor, una dintre provincii este botezată New Antioch, la fel cum coloniștii din Anglia sau Olanda sau Franța și-au numit orașele nou fondate pe teritoriul Americii de Nord.

Scion este un cuvânt care s-ar traduce în română drept ”vlăstar”, dar pronunția e apropiată și modul cum ”Zion” se pronunță în limba engleză, acesta fiind numele alternativ dat de evrei orașului Ierusalim sau întregii țări a lui Israel (în românește, Sion).

Printre upgrade-urile disponibile pentru unitățile Protoss se găsește și Argus Talisman, disponibilă la clădirea Templar Archives și care oferă energie suplimentară unității Dark Archon. Argus este fie un gigant din mitologia greacă, înzestrat cu mulți ochi pe întregul corp, fie o variație a numelui corăbiei lui Iason și a argonauților plecați în căutarea Lânii de Aur.

Una dintre abilitățile speciale ale aceluiași hieratic Dark Archon este Maelstrom (care imobilizează unitățile organice), cuvânt originar din limba olandeza, care denumește acum în limba engleză un ”vârtej” sau, așa cum spune Eminescu, un ”cuibar rotind de ape”. Introducerea acestui cuvânt în limba engleză este îndeobște atribuită lui Edgar Allen Poe prin nuvela A Descent into the Maelstrom, iar de atunci acest termen literar a fost folosit în toate domeniile ficțiunii, inclusiv ca titlu al unui film din 2000 al lui Denis Villeneuve.

Dacă încă nu v-am convins de bogăția referințelor religioase și antice referitoare la rasa Protoss, haideți să aruncăm o privire și la numele triburilor în care sunt organizați.

Ara vine din latină și înseamnă ”altar” (dacă ajungeți în Roma, nu ratați Ara Pacis, un mic edificiu votiv datând din perioada lui Augustus, minunat decorat cu basoreliefuri).

Akilae poate fi o formă a latinescului ”aquila”, adică ”vultur”, simbolul legiunilor romane.

Auriga vine din latină și poate fi tradus drept ”conducător de car” (una dintre cele mai cunoscute statui care ne-a rămas din antichitatea greacă este ”Conducătorul de car”, aflat în prezent în Muzeul din Delphi).

Venatir poate fi o formă a cuvântului latinesc ”venator”, care înseamnă ”vânător”.

Velari este o alt nume inspirat de un cuvânt latinesc, de data aceasta ”velites”, soldați înarmați ușor din armata romană din perioada republicană (există și în română cuvântul ”veliți”).

Furinax provine cel mai probabil de la latinescul ”fornax”, care înseamnă cuptor (pentru topit și prelucrat metale). Coincidență sau nu, una dintre clădirile esențiale ale rasei Protoss este numită Forge.

Sargas este denumirea unei stele binare din constelația Scorpionului, iar numele este de origine fie sumeriană, fie persană antică.

Shelak poate veni de la un cuvânt semitic – ”Sheliak”, care este totodată și numele unei stele din Constelația Lirei. Numele apare și în universul Star Trek, unde reprezintă o rasă extraterestră cu care interacționează echipajul condus de Jean-Luc Picard.

Unul dintre elementele remarcabile ale modului cum este construită imaginea despre rasa Protoss este conflictul intern și marginalizarea celor din ramura Dark Templar, care acționează în moduri subversive, opune centralizării celor din casta High Templar.

Două exemple sunt ilustrative în acest sens: unitatea Dark Templar are design și abilități care amintesc de temuții Ninja din Evul Mediu japonez; o unitate nouă din Starcraft: Broodwar este Corsair-ul, termen care trimite către acea formă de piraterie desfășurată de nave particulare, dar cu aprobarea tacită a țării de care aparțineau.

Tot la Corsair putem aminti replica ”It is a good day to die”, rostită la construcția unei noi unități de acest fel și care este atribuită (fără a avea o paternitate clară), unor șefi de trib ai băștinașilor Americii de nord (numiți îndeobște și eronat indieni) care s-au remarcat prin opoziția acerbă față de autoritatea albilor. Nu e exclus, totuși, ca replica să fi fost preluată din universul Star Trek, unde apare în câteva rânduri rostită de aprigii războinici Klingonieni.

Dintre numele personajelor principale, cel al lui Fenix este elocvent, fiind același cu al păsării Phoenix, care renaște din propria cenușă (știți foarte bine care este evoluția acestui războinic care are ceva din dăruirea unei samurai).

Campaniile Protoss din cele două jocuri stau sub semnul tragismului, dar nu lipsesc diverse prilejuri de amuzament, mai ales când vine vorba de replicile speciale ale unităților.

Inedite și amuzante sunt cele ale unității Observer, mai ales ținând cont de specificul acesteia (se comportă ca un radio care prinde frecvențe care de care mai haioase, inclusiv unele care trimit către alte jocuri făcute de Blizzard, ca Diablo sau Warcraft).

Ca și Goliath-ul, și unitatea Dragoon are printre replicile speciale unele care trimit la ED-209 din RoboCop.

Printre replicile speciale pe care le rostește un Corsair este și un care îl amintește pe Zefram Cochrane, personaj din universul Star Trek, primul om care a inițiat vreodată o interacțiune cu o rasă extraterestră.

”We sense a soul in search of answers”, rostită de unitatea Arbiter, este o replică a unui personaj din Diablo, un alt mare succes al companiei.

Personajul Artanis ne amuză cu trimiteri la Warcraft.

Când este iritat de click-uri repetate, High Templar-ul menționează un ”…appetite for destruction” (titlul celui mai de succes album al celor de la Guns N’ Roses) și afirmă că ”I find your lack of control disturbing”, în care recunoaștem cu ușurință o parafrazare a memorabilei replici a lui Darth Vader din Star Wars.

Tot o trimitere muzicală există și printre replicile speciale ale unității Archon: ”It all looks so different on this side/ Break on through”, adică o răsturnare a titlului uneia dintre melodiile de neuitat ale celor de la The Doors.

Aceluiași Archon îi aparține și replica specială ”They should have sent a poet”, sublima revelație cosmică a lui Jodie Foster din filmul Contact (1997), regizat de Robert Zemeckis și bazat pe romanul cu același nume al lui Carl Sagan.

***

Iată că am ajuns la capătul acestei aventuri intelectuale, minunată și istovitoare (”Not enough energy!”), așa că nu îmi rămâne decât să spun:

EN TARO STARCRAFT!

Note:

1. O parte a informațiilor din acest articol sunt preluate sau confirmate de site-ul starcraft.fandom.com.

2. Imaginile redau aspecte din boardgame-ul RISK: StarCraft Collector’s Edition, care preia mecanismul acestui joc clasic și îl adaptează minunat epopeii care are loc în Sectorul Koprulu, totul la o calitate materială și grafică excepțională.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.