Terapie care nu expiră

Că filosofia antică este intens exploatată de modernitate este ceva ce v-am semnalat prin diverse titluri, deşi cam toate păcătuiesc prin faptul că au stil prea americanizat (a se lua în sens cultural, nu etnic).

Nu mică mi-a fost bucuria să văd că şi românii au prins filonul prin această ediţie la purtător a Manualului lui Epictet, supranumită şi Antidepresiv la purtător.

Şi mai îmbucurător este că, în afara unei simpatice introduceri de Andrei Pleşu şi a consistente note biografice ulterioare, nu suntem potopiţi cu analize şi interpretări şi comentarii, ci ni se oferă textul integral al acestei minuscule, dar esenţiale opere de gândire.

Aceasta se ridică la nivelul unui veritabil manual, adică însumează prescripţii asupra unui anume cadru mental, menit a asigura o viaţă liniştită (Nota bene! liniştită, nu fericită), dar nici pe departe nu poate fi asemuit cu mai recentele şi iritantele lucrări contemporane de genul Cum să îţi faci prieteni mulţi şi buni.

Pe lângo profunzime, la Epictet atrage şi caracterul inspirat al formulărilor, metaforice uneori, dar doar uşor, cât să nu aducă atingere clarităţii ideilor.

N-aş putea spune că ader la toate. Unele propun o filosofie a renunţării pe care nu mi-o pot însuşi întru totul, însă altele reprezintă strategii mentale atât de eficiente în percepţia asupra adversităţilor şi obstacolelor cu care ne confruntăm inevitabil în cursul unei vieţi, încât pot să afirm fără dubiu că am un psihic un pic mai puternic după prima lectură a Manualului lui Epictet.

Da, nu e suficientă doar una. Formatul cărţii (pe care o port în buzunarul interior al gecii şi pe care o voi muta în cel posterior al pantalonilor, când vremea va catadicsi să se îmbunătăţească), faptul că are spaţii lăsate goale pentru a fi umplute de cititorul însuşi, precum şi axioma că o terapie benefică trebuie continuată permanent sunt tot atâtea argumente să vizitez periodic acest dar intelectual care vine din Antichitate.

Antidepresivele au termen de expirare, cultura autentică nu.

P.S. Multţumesc celor de la librăria online Libris pentru o înţelepciune pe care mi-a mers şi pe care o ţin la inimă.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.