Urati ca naiba, da’ frumosi foc

monstri un bestiar al bizaruluiLumea adevarata e unde sunt monstrii. (Rick Riordan).

Simt enorm si vaz monstruos. (I. L. Caragiale).

Nu exista eroi… in viata reala, monstrii castiga. (George R. R. Martin)

Ce-ar fi un ocean fara monstri pandind in adancuri? Un somn fara vis. (Werner Herzog)

As putea continua cu o sumedenie de alte citate despre monstri. De ce? Pentru ca ne insotesc de cand ne-am nascut. Ca specie, ca societate si ca indivizi.

Acest volum care se poate incadra la carti cultura generala lui Christopher Dell, Monstri. Un bestiar al bizarului este o ilustrare a acestei idei. Cand zic „ilustrare”, ma refer si la termenul strict vizual, pentru ca lucrarea se bazeaza pe imagini, dar ce imagini!

Spunea cineva care admira Istoria uratului editata de Umberto Eco: Ce frumos e uratul!

Lucrarea lui Dell urmeaza aceeasi linie, concentrandu-se pe aceste proiectii ale fricii sau fascinatiei fata de necunoscut pe care le numim monstri. E un fel de traseu prin psihicul uman, nu acela abstractizat de stiinta contemporana, ci acela evolutiv, care pulseaza de emotii si de exprimari artistice.

Astfel, am mai constatat ceva: arta izvorata din frica si superstitii nu e cu nimic mai prejos de arta izvorata din iubire si aspiratie catre frumos. In Divina Comedie, Raiul e inaltator, dar Iadul e interesant.

Volumul care se poate incadra la carti cultura generala are si o parte informativa scrisa, nu foarte ampla, ci suficienta cat sa puncteze aspecte care confera dimensiuni noi superbelor ilustratii.

A parcurge acest bestiar e ca o aventura in care esti in siguranta.

Aproape in siguranta.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris (care au niste oferte monstruos de atractive si transport gratuit) pentru o incursiune in istoria groazei.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.