Anvelope de iarna

Magazin anvelope BucurestiIarna ne-a transmis deja cateva semnale, precum zmeul din poveste care isi arunca buzduganul de la sapte poste si deschide usa cu el. Am avut cateva zile de frig amarnic pentru perioada aceasta a anului, fapt care i-a facut pe cei de la regia de termoficare sa isi frece mainile de bucurie si sa dea drumul la caldura, spre nemultumirea multor cetateni carora perspectiva facturii la intretinere le da fiori mai rau ca orice eveniment climatic.

Si nu sunt singurii care anatemizeaza, in gand sau pe fata, iarna care, acum o luna, parea asa de indepartata. Soferii au fost afectati, dar nu numai la nivel psihologic, despre care o sa vorbim imediat, ci si fizic, mai ales daca s-au gasit prin Covasna si Harghita saptamana trecuta.

La nivel psihic, am facut un mic studiu printre soferi si mi-a iesit ca socul este urmatorul.

Isi zice soferul nostru – cu banii care mi-au ramas dupa concediu si dupa nunta aia (bine ca am scapat de botez) poate mai bag un weekend la munte, doar eu cu sotia si ii lasam pe copii la soacra-mea. Si, deodata, stiri despre ninsori in nord-vest, gandul la cheltuiala presupusa de anvelope noi si insuportabila declaratie a politiei, difuzata pana la satietate pe toate posturile TV: incepand cu luna aceasta, soferii sunt obligati sa isi puna anvelope de iarna.

Anul acesta, sunt supusi la un chin suplimentar; s-a incalzit vremea, dar spectrul iernii e acolo, nu a plecat, se contureaza tot mai puternic si amenintator. Asa ca incepe goana dupa ales cele mai convenabile anvelope. Cand zic convenabile, zic o mare dilema. Cat se zgarcesti, cat se intinzi, astfel incat sa balansezi nevoia de siguranta cu evitarea dezechilibrului bugetar, care nu e numai apanajul tarilor, ci si al familiilor?

O alternativa de multi sugerata in cadrul sondajului ar fi tip tipul de anvelope Goodyear; acelasi sondaj mi-a relevat ca o mare parte dintre cei care le-au ales au beneficiat si de o experienta, care, desi poarta urme de malitiozitate, e elocventa. Pe drumuri inzapezite prematur (rod al faimoasului aforism „Iarna a prins autoritatile nepregatite”), multi conducatori auto sunt nevoiti sa poposeasca. Dar aceia care au fost prevazatori marsaluiesc cu un aer de triumf de si negraita bucurie ca, mai curand decat ceilalti, se vor desfata la caldura.

Asa ca, dragi soferi, cel mai bine ar fi sa va echipati din timp, pentru a nu va panica la un alt faimos cliseu: Iarna si-a intrat in drepturi.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.