De cati somalezi e nevoie pentru a deturna un vapor?

captain-phillips1De patru, daca e sa ne luam dupa Captain Phillips. Dar acesta este un film si trebuie tratat ca atare.

Multi zic ca este un film foarte bun. Eu as zice ca este mai degraba un film bine realizat: bine regizat, bine filmat, bine jucat. A insista ca este inspirat din realitate nu ar face decat sa-i stirbeasca din efect.

Paul Greengrass struneste precis o poveste situata intre United 93 si seria Bourne, care mimeaza realismul, dar este si antrenanta in acelasi timp. Ar fi mers de minune o forfecare de 30 de minute spre final, cand actiunea treneaza, scenariul se osifica in vechile sabloane americane, iar puscasii marini se cam cacaie inainte de a ne demonstra cat de eficienti sunt. Imaginile variaza de la cadre largi cu marea brazdata de nave si barci la prim-planuri si detalii care construiesc si intretin tensiunea. Bucata urmaririi vaporului urias de catre o umila barcuta cu motor concureaza prin dinamism cu orice scena rutiera de gen.

Sunt destule personaje in Captain Phillips, fiecare actor fiind ales exact pentru ce are de facut (inclusiv sindicalistul care a distrat-o pe bestiala mea sora), dar protagonistii sunt aceia care salta filmul peste media contemporana a thriller-ului.

Tom Hanks este un talent deosebit. Are o figura careia i-ai putea spune comuna, pana deschide gura si este pus in diverse situatii. Atunci intra in joc o combinatie unica de tonalitati subtil schimbate si grimase de mare finete. Finalul ii prilejuieste un moment de interpretare pur organica, care a comprimat parca daruirea din Cast Away si care il pune pe acest extraordinar actor in cursa de a-l egala pe Daniel Day-Lewis.

Tom Hanks

Dar, asa cum remarcau foarte bine cei de la Total Film, Hanks are de muncit serios, pentru a nu-i fi furat filmul de capul piratilor somalezi, jucat cu neasteptata subtilitate de amatorul intr-ale actoriei Barkhad Abdi, care apartine paradigmei interpretilor care provin din chiar mediul pe care il infatiseaza, alte exemple notabile fiind Harold Russell in The Best Years of Our Lives sau Haing S. Ngor in The Killing Fields.

Uscativ, cu ochii exagerat de mari, este o figura pitoresca in sine, dar personajul sau nu se limiteaza la simplul rol de antagonist. Barkhad Abdi nu este villain-ul in deplin control, asa cum Tom Hanks nu este eroul desavarsit. Tanarul somalez intretine un mecanism al iluziei care mi-a adus aminte de personajele din Of Mice and Men, iar asta nu facut decat sa-mi sporeasca placerea de a-l urmari.

captain-phillips3

Tom Hanks si Barkhad Abdi sunt ca si nominalizati, iar lor li se vor mai adauga regizorul si alti cativa pe la categoriile tehnice, facand din Captain Phillips unul dintre candidatii de la Oscarurile de anul viitor. Despre premii este, insa, prematur sa vorbim.

Film Review Captain Phillips

4 Comments

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.