Mergand pe calea razboinicului

istoria-samurailor_robert_calvetDesi nu mai are intensitatea patimasa din adolescenta, aplecarea mea catre civilizatia nipona clasica ma viziteaza periodic. Mai deunazi am aflat de un spectacol de teatru Noh care va avea loc la Bucuresti si nu ma slabeste deloc pardalnicul de gand sa ma duc sa il vad.

In aceeasi pasiune latenta si recurenta s-a inscris si lectura acestei carti de stiinte umaniste de Robert Calvet. Samuraii fascineaza de mult pe multi, insa tocmai aceasta stare de admiratie le distorsioneaza intrucatva imaginea, cea care ajunge pana la noi fiind una idealizata si care reflecta doar o etapa a evolutiei lor.

Istoria samurailor vine sa dea substanta acestui subiect, printr-o abordare riguroasa si care desi pare lapidara, dat fiind amploarea subiectului, e foarte consistenta. Autorul procedeaza sistematic: intai prezinta evenimentele istorice care au insotit aparitia si declinul razboinicilor bushi, apoi aspecte esentiale asupra intelegerii acestora, de la armament la pregatirea spirituala, de la viata cotidiana la durerosul seppuku.

Eruditia autorului se manifesta in mai multe directii. In primul rand, cartea abunda in termeni japonezi, dovada ca Robert Calvet vorbeste in cunostinta de cauza si nu are informatii mediate de prea multe randuri de lucrari. Apoi, nu ocoleste modul cum samuraii au fost reflectati in literatura, cinematografie sau chiar jocuri video. Desi aceste prezentari nu sunt detaliate, sunt suficiente pentru a ne face sa intelegem cat i-a modificat imaginarul colectiv pe acesti razboinici, transformandu-i in expresii ale unor dorinte perpetue ale omenirii: onoare, curaj, abnegatie.

Singura omisiune notabila pe care i-o reprosez, in gluma, evident, lui Robert Calvet este ca nu aminteste si de Samurai Jack, superbul serial de animatie realizat de Genndy Tartakovsky.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru ca mi-au aratat calea razboinicului.

 

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.