Un tip bine, care face pe inteligentul, dezordonat si sociopat, putin nebun, bataus de frunte, care se simte in largul lui in situatiile care cer pompare masiva de adrenalina. Ia sa vedem daca ii ghiciti numele.
James Bond? Nici pomeneala. John McClane? Ati vrea voi. Bine, bine, nu ne mai tine in tensiune atunci. Sherlock Holmes!!!
Da, asta e personajul pe care Guy Ritchie s-a gandit sa il resusciteze, chiar si numai cu numele.
Filmul Sherlock Holmes este unul agreabil si antrenant chiar daca sablonard, cu intrigi, conspiratii, masonerie, aluzii la Jack Spintecatorul, plasate temporal in Anglia victoriana. Ce m-a deranjat insa e pur si simplu titlul care i s-a dat.
Ca unul care se revendica de la sursa, adica de la cartile lui Sir Arthur Conan Doyle, ma declar profund dezamagit ca ceea ce eu consideram esenta detectivului Sherlock Holmes, adica inteligenta ca forma suprema de lupta impotriva faradelegii, este ignorata in cazul de fata sau redusa la minim. Robert Downey Jr, a carui interpretare ar fi fost meritorie daca ar fi purtat alt nume in film, nu are in comun cu personajul literar decat pasiunea pentru droguri, iar in putinele momente cand scenariul il obliga sa mimeze gandirea, nu are niciun dram din iritanta aroganta atat de memorabil sintetizata in: Elementar, dragul meu Watson!
Daca prin absurd, s-ar putea face abstractie de titlu, Sherlock Holmes nu este chiar un film de lepadat. Actiunea are ritm, scenariul e previzibil, dar face un pic de atmosfera, iar coloana sonora a lui Hans Zimmer e excelenta. Toate astea m-au facut sa reflectez asupra faptului ca asistam la instaurarea treptata a dictaturii senzatiilor, hiperactivitatii si dinamismului exagerat, care modeleaza creierele noilor generatii si care nu mai lasa loc intelectului, contemplatiei si calmului.
Pentru ca a distrus inca o reduta a culturii universale autentice, imaginati-va ca am ochii inlacrimati, vocea tremuranda si spun urmatoarele vorbe: Sa iti fie rusine, Guy Ritchie!
Hmm. Da’ nu ii faci deloc reclama lui Ritchie… Trebuie sa recunosti ca Downey, dupa ce a scapat de problema cu drogurile, a inceput sa joace mai bine (nu degeaba si atatea nominalizari). Nu imi dau cu parerea referitor la Sherlock Holmes pentru ca inca nu l-am vazut.
De acord cu tine in ceea ce-l priveste pe Downey Jr., dar in privinta filmului, imi mentin opinia exprimata in articol, ca Sherlock Holmes n-ar fi un film rau, daca nu s-ar numi asa. Dar in atare conditii, consider ca aduce atingere unuia dintre miturile copilariei mele, ceea ce ma enerveaza la culme.
Iulian, asa cum ai observat filmul va avea si continuare.
Poate pana la urma va deveni acel Sherlock Holmes pe care il stii tu. Povestea se pare ca e doar la inceput.
Perfect de acord, ar fi fost un film mult mai bun daca avea un alt nume. Mie nu mi-a placut muzica 🙂