Deoarece ma apuca uneori gustul pentru inedit, le-am cerut prietenilor de la Libris o altfel de carte, una pentru copii, scrisa si editata ca pentru copii.
Am argumente foarte solide pentru acest acces de infantilism: The Scar (scrisa de Charlotte Moundlic si ilustrata de Olivier Tallec) prezinta povestea unui baietel care si-a pierdut mama si modul cum invata sa traiasca in conditiile acestui gol imens. O sarcina insuportabil de grea pentru un adult, daramite pentru un copil si totusi The Scar reda un proces sufletesc ingenios si induiosator.
Nu va spun ce anume, pentru ca revelatia de la final poate fi augmentata de placerea de a descoperi ca, intr-o carte care are atat de putine pagini, incat nici nu sunt numerotate, care e scrisa mare, incat o parcurgi intr-un sfert de ora, poate salasui o intelepciune la fel de pregnanta ca in lucrarile motivationale sau in marile romane.
Ca orice carte care, declarativ, e pentru copii, The Scar are ilustratii. Rolul lor e de a intregi povestea, dar alegerea cromatica ma face sa cred ca functioneaza pe post de emolient cognitiv. Rosul aprins care domina fiecare pagina pare a-ti forta barierele mintii si a lasa ideea sa se strecoare mai usor, asa cum tii deschise usile unui lift, pentru a permite unui pasager intarziat sa isi gaseasca loc inauntru.
The Scar e pentru copii, dar o recomand ardent si adultilor, pentru ca e despre un adevar frumos universal: triumful vietii, nu impotriva mortii, ci in prezenta ei.
Multumesc celor de la libraria online Libris pentru un strop de intelepciune pe care merita sa ti-o insusesti la orice varsta.
ai facut acestei carti cel putin o prezentare emotionanta:) cred ca uneori trebuie sa citesti o astfel de carte ca sa-ti amintesti ca universul copilariei e minunat prin inocenta dar si prin profunzimea lui….
Multumesc :).