Shakespeare 2016 – Hamlet

hamlet_abrahamse1

Pe sud-africani mi i-au laudat atat Anda si Dana acum doi ani, incat m-am grabit sa merg sa ii vad jucand Hamlet.

Si bine am facut.

A fost un abordare inedita, pornind de la un fapt istoric: una dintre primele reprezentatii ale acestei tragedii shakespeariene chintesentiale a fost jucata de catre membrii echipajului unei nave a companiei Indiilor Orientale, chiar la bordul acesteia.

Piesa sud-africana a folosit o mizanscena care a sugerat un astfel de cadru, foarte de efect la inceput, cand pacanitul sacadat al unui cabestan, mini-bazinele cu apa de pe margini sau mimarea frigul din timpul cartului de noapte m-au transportat acolo, intr-un veritabil illo tempore maritim. Mi s-a parut, totusi, ca in a doua parte au abandonat toate aceste elemente, sau macar le-au estompat in favoarea unor efecte auditive mai moderne si, desi pana la acel moment eram inhatat de calitatea interpretarilor, tot am remarcat aceasta fractura.

hamlet_abrahamse2

Ce m-a surprins initial, insa a ajuns sa-mi placa prin inedit si prin calitate, a fost faptul ca am avut parte de un Hamlet in cheie vag parodica. Barbati in roluri de femei am mai vazut in reprezentatii de Shakespeare, insa podoaba capilara a „Gertrudei” sau gingasia bine jucata a Ofeliei nebarbierite de cateva zile m-au distrat pe cinste. Totul a culminat cu scena discutiei dintre Hamlet si duhul tatalui sau – gaselnita corpului posedat a fost amuzanta si impresionanta totodata.

Acesta a fost momentul cand am inceput sa inteleg de ce protagonistul Marcel Meyer a fost (si poate o mai fi, cine stie?) obiect de adoratie pentru amicele mele teatrofile. Cu un arsenal interpretativ imbelsugat, a transmis multitudinea de nuante ale acestui personaj-monument al literaturii: ambivalenta nebuniei reale vs. simulate, cruzimea si duiosia, pietatea si duritatea. Restul distributiei nu se lasa mai prejos, iar rezultatul total este un spectacol de teatru agreabil a carui lungime trece neobservata.

hamlet_abrahamse3

Sursa imagine: Pagina de Facebook a Festivalului International Shakespeare 2016 (autor: Florin Chirea)

Lasa un comentariu.