Teatrul in apararea intimitatii

Se vorbeste mult in aceasta perioada despre viata privata si stirbirea ei, voluntara sau nu.

Nu-i de mirare ca arta a preluat aceasta dezbabere si a inceput sa o utilizeze ca magma primordiala pentru manifestarile sale.

In acest spirit se inscrie proiectul Plurality of Privacy in Five Minute Plays, realizat de Institutul Goethe din Washington, care, intermediul unor creatii dramaturgice scurte, scrise si transpuse in scurt-metraje de catre artisti din Statele Unite ale Americii, dar si din Europa, exploreaza chestiunea intimitatii in era digitala a prezentei mereu detectabile.

La acest proiect participa si actritele Teatrului National din Craiova, Gina Calinoiu si Mirela Cioaba, cu piesa Adevarul si numai adevarul, al carei autor, Mihaela Michailov, le ofera celor doua interprete o suita de replici care incep domol si sfarsesc navalnic, explorand trecutul comunist, dar si reverberatiile sale in prezent.

Recunosc, am intrat pe site-l proiectului – www.goethe.de – din spirit de patriotism local, dar m-a prins in asa hal, incat am vizionat alte cateva piese (si n-o sa ramana niciuna nevazuta, parol) si am inteles ca suntem toti cetatenii ai planetei, iar solidaritatea in fata dictaturilor care mijesc in fel si chip este singura noastra salvare.

Lasa un comentariu.