Cea mai frumoasa poveste spusa vreodata

Daca ati vazut Arrival, nu se poate sa nu fi simtit macar un fior de exaltare cand personajul lui Amy Adams incepe sa descrifreze limbajul misteriosilor heptapozi.

Daca reusiti sa rememorati acea stare de spirit, veti intelege cam ce traiam in timp ce lecturam cartea de stiinte umaniste a lui Andrew Robinson, intitulata Istoria scrisului.

Desi e un subiect atat de vast, incat nici n-ai sti de unde sa-l abordezi mai intai, autorul face o treaba excelenta in rolul de ghid in periplul celei mai inalte realizari umane. Iar subiectul nu e deloc usor, pentru ca istoria scrisului nu e o simpla cronica a unui eveniment sau a unei personalitati.

Este un proces indelungat, cu manifestari variate, iar capitolele dedicate descifrarii unor alfabete stravechi par rupte din tratate de criptografie.

Insa Robinson intelege atat de bine materialul pe care il prelucreaza, incat stie sa il organizeze fluid, astfel ca, in niciun moment nu m-a pierdut de musteriu din punct de vedere al comprehensiunii. Ilustratiile de inalta calitate intregesc experienta deosebita pe care o ofera aceasta carte; cumva, este o rascumparare istorica faptul ca urmasele pictografiei detronate de alfabetul fonetic vin acum sa-l ajute in a se prezenta.

Hieroglifele, cuneiformele, glifele mayase si scrierea lineara B sunt vedetele si beneficiaza de cele mai ample descrieri. Cat de norocosi, inteligenti si perseverenti sunt uneori oamenii! Fara oricare dintre aceste trei trasaturi, ne-am fi uitat inca la alfabetul egiptenilor ca la niste semne cabalistice sau la cel al mesopotamienilor ca la niste scrijelituri fara noima.

Istoria scrisului este cea mai frumoasa poveste spusa vreodata deoarece, fara ea, nu am mai fi avut nici o alta poveste.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru ca m-au facut sa inteleg de ce „La inceput a fost cuvantul.”

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.