There Will Be Blood

Murdaria e prezenta pretutindeni in There Will Be Blood

Nu va lasati pacaliti de trailer. There Will Be Blood nu e nici pe departe un western clasic, nici macar vreunul crepuscular, gen The Unforgiven. E un film mocirlos, in care murdaria este omniprezenta: personajele sunt mai tot timpul imputite de petrol sau noroi, iar cand reusesc sa se spele un pic, mizeria morala iese si mai abitir la iveala. Scenariul e ca o panza freatica: la suprafata, lupta pentru inavutire in America inceputului de secol XX, sub, fanatism vs. pragmatism, alienarea in familie sau polii de putere intr-o comunitate; de la un punct, insa, aluneca spre absurd (ceva in genul Lupului de Stepa al lui Hesse), ceea ce, pentru mine unul, ar fi fost deranjant, daca n-ar fi fost Daniel Day Lewis.

Pe unul dintre afisele oficiale ale filmului scrie: „Interpretarea secolului”. O fi, n-o fi, nu stiu. Un lucru stiu sigur, totusi: vocea lui galgaita, ochii mijiti, mimica arida si mersul schiopatat m-au tintuit cu ochii pe ecran. Cred ca as privi si Folclorul contraataca sau Din dragoste, daca ar fi prezentate de Daniel Plainview.

Cand ma gandesc ca There Will Be Blood a fost principalul concurent al lui There Is No Country For Old Men la Oscaruri, imi pun din nou intrebarea: Oare a cazut Hollywood-ul in vreo depresie?

5 Comments

  1. Sangele e singura veriga ce mai mentine personajele in planul umanului. Nu ai amintit nimic despre copil. Nu uita ca are un rol cheie.

    Reply
  2. Greu de spus daca personajul copilului are un rol cheie; asta poate daca favorizezi una dintre temele pe care eu le-am enumerat in articol, dar, per total, e mai degraba o piesa intr-un puzzle absurd.

    Reply

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.