Am fost gurmand connaisseur si mi-a placut (4)

degustare1

Trecuse ceva de timp de cand imi rasfatasem papilele gustative, iar vipia a fost un argument suplimentar, astfel ca am spus prezent cu mare promptitudine la degustarea organizata pe 30 iunie 2016 de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro la localul Vintage la Pasaj, in cadrul careia mi-am infipt dintii in branzeturi de Horezu fabricate de SC Five Continent si mi-am udat gatlejul cu vinuri de la Domeniul Dragasi.

Ca unul preocupat constant de propria sanatate (ipohondru, ar spune carcotasii, dar sa nu le dati ascultare), ma cam ingrijora ideea de a consuma alcool pe o caldura ce tindea spre infernala, insa temerile mi-au fost risipite de un mix de elemente organizatorice (localul e o veritabila oaza de umbra), chimice si sociale.

Ca degustator cu oarece pretentii de experienta, am remarcat cateva aspecte inedite. In primul rand nu au fost decat trei tipuri de vin, doua albe si un rose. Eram tentat sa spun „vinuri usoare”, insa aveau concentratii mari de alcool, iar unul dintre ele, vorba comeseanului Mihai Firica, era chiar „periculos”, prin modul cum evita sa iti lase un gust pronuntat dupa plimbarea prin cavitatea bucala, ispitindu-te astfel sa il gusti iar. Si iar. Si iar.

degustare4

Apoi, discutiile oenologice au fost inlocuite cu prezentarea reprezentantului Domeniului Dragasi, Razvan Stanciu, despre planurile de turism viticol ale organizatie din partea careia ne vorbea. Acestea presupun mai mult decat a te deplasa in zona respectiva si a bea in nestire, ci o experienta mai ampla, in care intra o anume savoir vivre pe care meleagurile romanesti (cele valcene in cazul de fata) o pot oferi fara doar si poate. Chiar daca aceste planuri sunt in faza incipienta (deocamdata sunt la nivelul unei crame boutique, cu o sala de degustare de 25 de locuri si o pensiune de 11 locuri) tot nu pot sa nu ma bucur ca initiativa privata (si inspirata) nu e o cauza pierduta in Romania.

O alta noutate, care, initial, nu dadea prea bine, a fost existanta unui singur soi de branza, situatie dezamorsata cu deja binecunoscuta maiestrie a lui Alin Sintimbrean de la DictionarCulinar.ro de a jongla cu asocierile gustative.

Astfel a rezultat combinatia care mi-a placut cel mai mult, aceea care a adus impreuna un vin Pelerin rose si o branza  de Horezu, presarata cu piper negru. O asociere de gusturi care si-a facut drum pana in cei mai adanci centri ai placerii senzoriale. Gustul racoros al vinului a compensat pe cel usor sarat al branzei, iar piperul a incununat colaborarea, lamurindu-ma pe deplin de ce aceasta mirodenie i-a convins pe marii exploratorii sa infrunte necunoscutul pentru a o obtine.

degustare3

Pentru amatorii de detalii bahice (Narcis, esti pe receptie?) vinul Pelerin rose pe care l-am savurat nu a fost obtinut din struguri rosii, ci din soiul Pinot Gris, culoarea fiind data de timpul mare de contact al pulpei cu pielita, timp specific tehnologiei de obtinere a vinurilor rosii.

Branza pe care am gustat-o era o faza intermediara (foarte tanara, nematurata inca) a celei pe care SC Five Continent o comercializeaza sub numele de Tierra de Valcea – fermented sheep cheese sau Horezu – branza fermentata. Sortii mi-au fost favorabili, asa ca am avut ocazia ca intimitatea salasului meu sa savurez si varianta fermentata, prilej cu care m-am lamurit si de ce a obtinut premiul Highly Commended Award la International Cheese Award Natwich in iulie 2015.

Si, asa cum cere uzanta, sintetizez senzatiile pricinuite prin cate un cuvant:

Pelerin Rose – racoare

Branza fermentata de Horezu – perenitate

Pelerin Rose + Branza fermentata de Horezu – relaxare

degustare2

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.