O campanie electorală nițel mai contondentă

Inițial, pare puțin hazardat să asemuim Războiul Rozelor, conflictul civil care a măcinat Anglia între 1450 și 1485, cu mocirla cu vagi accente hilare în care se tăvălesc candidații la funcții locale în perioada asta.

Dar, dacă excludem tăierile în carne vie din Albion, cauzele și manifestările încleștării pentru putere prezintă multe similitudini cu politica momentului.

Autorul acestei sinteze, Bruce Webster, alocă doar o treime din carte păienjenișului de ciocniri armate și alianțe încheiate și rupte, restul fiind o analiză a două aspecte esențiale:

Primul este o descriere a modului cum funcționa societatea engleză a acelui veac, iar sistemul clientelar (adică pile, relații, nepotisme și toată ampla terminologie din acest domeniu), dincolo de trăsăturile sale medievale, ne e foarte familiar.

Concluzia este limpede – când liderul ignoră bunăstarea poporului și se apleacă doar asupra unor interese de camarilă, urmările sunt neplăcute spre funeste.

Cel de-al doilea aspect, tratat în secțiunea prezentării istoriografiei dedicate Războiului celor Două Roze, este imaginea lui Richard al III-lea, unul dintre marii răi ai operei lui Shakespeare. Atât de puternică este efigia pe care dramaturgul a imprimat-o în mentalul colectiv, încât aproape că îmi simțeam creierul opunându-se argumentelor avansate de istoric, menite, dacă nu a-l reabilita, măcar a-l aduce la un nivel de neutralitate în stil sine ira et studio.

Și, pentru că denumirea de Războiul Rozelor m-a condus inevitabil către calamburul Războiul Rozé-urilor, iată că l-am și pus în practică, grație sprijinului celor de la vinuri-craiova.com.

În stânga avem Casa de Lancaster a.k.a Nativa de Averești, iar în stânga Casa de York a.k.a. Soare de la Vinarte.

Nu știu cine își va pune coroana pe cap, dar, după cum puteți observa, mai sunt destui pretendenți în spate.

P.S. Mulțumesc celor de la librăria online Libris pentru o dispută electorală de pe vremea când catindații nu se limitau doar la a se ponegri reciproc.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.