Citim sau nu?

Libris.ro

Prietenii de la libraria online Libris m-au provocat la o mare dilema: Mai citim sau nu? Daca da, citim mai mult ca inainte?

Grele intrebari si naiv ar fi acela tentat sa raspunda cu un da sau nu definitiv. Insa provocarea celor de la Libris (care au o oferta impresionanta de carti online) imi da ghes prea mult pentru a o refuza.

Voi incepe cu niste consideratii cantitative, iar reperul temporal este perioada comunista, pe care multi o evoca nostalgic, chiar si numai prin prisma cititului. Nu discutam de perioada de dinainte de anii ’40 ai secolului trecut, deoarece rata alfabetismului era prea mare pentru ca prezenta dilema sa mai aiba relevanta.

Numarul de carti editate in prezent este colosal mai mare decat in trecut, asa ca putem presupune ca acum se citeste mai mult.

In contrapondere, metodele de petrecere a timpului liber sau de invatare s-au diversificat masiv, astfel ca, din acest punct de vedere, am fi indreptatiti sa credem ca se citeste mai putin.

Ca urmare, cei doi indicatori de tip cantitativ se echilibreaza reciproc, iar raspunsul trebuie cautat nu la intrebarea: Cat se citeste?, ci la Cum se citeste?

Ajuns in acest punct, o sa ma aventurez sa dau un raspuns raspicat: Se citeste mai prost ca inainte.

De ce? Aveti putintica rabdare, ca va spun.

In primul rand, ii excludem din discutie pe aceia care sunt pierduti din start pentru cauza cititului. Ne intereseaza doar cei care lectureaza in mod constant (Nota Bene! Constant nu inseamna neaparat des).

Asadar, avem persoane care citesc asa cum se imbraca: la moda. Aceasta apetenta pentru a fi la curent cu ce e in voga explica succesul unor creatii prapastioase precum 50 de umbre ale lui Grey, Codul lui Da Vinci sau saga Amurg.

Apoi, ii avem pe cititorii elitisti, care ii dispretuiesc pe cei de mai sus; pentru acestia, a citi este o metoda de a se distanta de vulg, de a-si valida propria persoana.

O categorie mai noua, generata de tehnologia in permanenta evolutie, este cea a cititorilor de franturi. Cand spun franturi, ma refer la articole, studii, liste, recenzii si toate pleiada de forme minimale de scriitura in care abunda internetul. Nimic rau, la prima vedere, dar unde este rabdarea si cufundarea in introspectie care insoteste orice carte buna?

Daca m-as lasa in voia malitiozitatii, as putea continua acest bestiar al cititorilor, insa imi place mai mult sa afirm ca, si daca scadem din numarul lor total pe toti cei de mai sus, tot ramane o diferenta semnificativa de persoane care citesc pentru a cunoaste si pentru a se cunoaste, pentru a sti si pentru a-i ajuta pe altii sa stie.

Partea si mai frumoasa este ca nu sunt grupati intr-un trib izolat. Se gasesc pretutindeni, in biblioteci, in parcuri, baruri sau trenuri, iar aceasta imi confera incredere in viitorul cartii.

 

6 Comments

  1. Mi-am dat seama de curand ca unul dintre principalele criterii cand imi propun sa citect o anume carte este: o gasesc in format electronic? Dupa ce te muti cu traiul din loc in loc si cari cate o masina plina doar de carti, iar in noul loc s-ar putea sa nu ai biblioteca si sa tii cartile in cutii, iti cam trece de mirosit si palpat. Stiu ca pierd ceva cu asta. Dar, pana la urma, cand imi place o carte, pot sa o savurez citind-o stand intr-un picior in metrou sau scotandu-l pe furis pe Nookushor (de la Nook) la birou si tinandu-l pe genunchi sub birou.

    Reply
  2. Eu nu m as aventura sa cred in „viitorul cartii”. Sunt atipica, doar ma stii. recunosc , am citit si codul si carti din seria saga si porcarele gen „s…. ramona!”(asta era promovata la radio)dar habar n am din ce categorie de cititori fac parte. ideea e ca din cei din jurul meu, numai cei trecuti de 40, mai pierd timpul citind carti, restul sunt ancorati in emisiunile tv mai mult sau mai putin pro…..:(

    Reply
  3. Da, cred ca se citeste mai putin in ziua de azi pentru ca exita multe alte „tentatii”. Eu de exemplu in ultimii ani am citit in medie cam 1 carte/luna pentru ca de multe ori imi mi-a fost mai la indemana sa vad un film. Incerc insa sa remediez problema asta si vad ca imi reuseste.

    Reply

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.