Dereglarea la dereglare duce

În 2024, scriitoarea sud-coreeană Han Kang a primit Premiul Nobel pentru Literatură, pentru ”proza sa poetică intensă, care înfruntă traume istorice și expune fragilitatea vieții omenești”.

Ca obicei, motivația membrilor juriului Nobel este ilustrativă și criptică deopotrivă, așa că, ajutat de promptitudinea minunată a prietenilor de la Libris, am purces la a le desluși argumentele prin intermediul unuia dintre cele mai apreciate romane ale autoarei – Vegetariana.

Mi-a sărit în ochi enunțarea unei asemănări dintre stilul coreencei și al lui Kafka și, pe undeva, e corect. Cartea începe precum Metamorfoza, nu atât de abrupt, dar cu același impact în reacțiile revelatoare și nu neapărat lăudabile ale celor care o înconjoară pe prima protagonistă.

Spun prima, pentru că Vegetariana are trei mari lumi lăuntrice chinuite, întrețesute și cu suferință generată reciproc.

Nu vreau să spun mai multe, pentru că tranziția, neanunțată și neașteptată, dar întotdeauna logică, de la o voce la alta este una dintre marile calități ale romanului. Han Kang pare că divaghează și deviază de la ce construise inițial, dar e doar o iluzie trecătoare, pentru că ansamblul este coerent de sfâșietor.

Proza este, într-adevăr, poetică, dar și clinică. Are momente sublime, cele vegetale cu precădere, are și unele erotice explicite în stil harukimurakamian, dar există și secvențe în care recunoști fără greșeală manifestări și trăiri interioare de boală psihică, așa cum a ajuns psihologia să le definească.

Sunt dureroase, dar nu ca o caznă deliberată din ăartea autoarei la adresa cititorilor.

Nici sunt vreun îndemn stângist la a le oferi compasiune unor persoane care își fac rău și le fac și altora astfel.

E o expunere amplă și fără verdict a modului cum funcționează mecanismul colectiv și transgenerațional al traumelor.

Dereglarea altuia o provoacă pe a mea, iar a mea pe altuia.

E roata karmică, adusă la zi.

Aș vrea să pot spune că depinde de noi să rupem acest fir tragic.

Dar știu că nu e întru totul adevărat.

P.S. Mulțumesc celor de la librăria online Libris că nu mă lasă să mor de curiozitate după ce se dă un nou Nobel pentru literatură.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.