Impresionism in miscare

moulin_rouge1

Exuberanta senzuala de la Moulin Rouge m-a atras initial catre filmul cu acelasi nume, insa ce m-a pastrat au fost culorile si oamenii care compun povestea unui pictor aparte.

Henri de Toulouse-Lautrec a avut picioare scurte si o viata la fel, datorata in special exceselor la care s-a dedat si pe care pelicula lui John Houston le prezinta, dar le atenueaza un pic, pentru ca personajul central sa se se integreze mai bine in aerul boem, dar si damnat al Parisului.

Jose Ferrer face o treaba excelenta cu partea de sus a corpului, in timp ce partea de jos e subtil ocolita de camera de filmat, infirmitatea lui Lautrec fiind astfel redata eficient intr-o era cand efectele speciale erau in fasa. Ochii sunt principala poarta prin care avem acces la solitudinea care il roade si il face vulnerabil in fata falsei afectiuni si stupid in fata celei reale.

Totusi, in prima parte a filmului, Jose Ferrer asista neputincios cum Colette Marchand in rolul unei tipe de moralitate indoielnica (curat obiect de studiu asupra ramurii manipulatoare a psihologiei feminine) ii fura inima si scenele si de-abia in a doua jumatate reuseste sa isi adjudece intaietatea.

moulin_rouge2

Moulin Rouge impartaseste cu Lust for Life statutul de biografie romantata a unui pictor si chiar se aseamana prin alegerea regizorala de a integra sau sugera opera artistului pe parcursul filmului. John Huston e mai subtil, insa, la capitolul cromatica si nu numai pentru ca registrul lui Lautrec n-a fost exploziv precum al lui Van Gogh.

Vincente Minelli a presarat culori si bucati din tablourile olandezului pentru a fi descoperite de un privitor cu experienta, in timp ce Huston se adreseaza oricui si compune fiecare scena precum o panza impresionista. N-au fost rare momentele cand am ignorat profilul lui Lautrec pentru a admira compozitiile de pe fundal, pentru a savura armonia culorilor si a luminii, insasi esenta impresionismului.

moulin_rouge3

Moulin Rouge se deruleaza lent, insa nu simti trecerea timpului, din acelasi motiv pentru care nu bagi de seama cum te prinde stingerea la Orsay.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.