Paznici ai vesniciei

armataCand au venit la Bucuresti cativa dintre soldatii de teracota care mii de ani au strajuit in tacere mormantul primului imparat al Chinei unite, m-am si repezit sa ii vad. Unii dintre cunoscutii mei s-au declarat dezamagiti ca erau atat de putini, insa eu, unul, stiu sigur ca am simtit fiorul de a contempla acele zambete fine de pe fetele usor diferite prin mici detalii, dar si asemanatoare prin ipostaza hieratica.

Zambete de condescendenta, care parca spuneau: Voi sunteti acum, aici, dar peste 100 de ani vor fi altii care ne vor admira.

Avand acest simtamant in minte, pot sa inteleg entuziasmul care strabate intreaga carte a lui John Man, Armata de teracota. Autorul nu e un istoric animat de seci aspiratii academice, este un pasionat care vrea sa descopere, sa inteleaga, sa gaseasca explicatii chiar si pentru amanunte pe care le negura timpului pare a le face inaccesibile.

Drept urmare, avem o expunere foarte personala a tot ce tine de soldatii de teracota, ce alterneaza episoade din istoria antica a celui care i-a comandat si cea recenta a celor care i-au descoperit, descrieri tehnice referitoare la realizare si pagini ce redau experientele nemijlocite ale lui Man in contact cu ei  si cu publicitatea si industria care ii inconjoara. Cu exceptia partilor ce prezinta date concrete, restul cartii e strabatut de un fin umor, al unui om captivat, dar care nu si-a pierdut simtul critic. Autorul e un Herodot mai rezervat in privinta detaliilor fantasmagorice pe care le culege.

Un amanunt hazliu, dar si amarui este ca Securitatea romaneasca si Ceausescu apar, printre ale exemple, ca termeni de comparatie fata de grandomania lui Qin Shi Huangdi, fapt care imi genereaza o reflectie cam acida: chinezii sunt cu 2000 de ani inaintea noastra chiar si la capitolul proiecte colosale si usor absurde.

Este Armata de teracota a opta minune a lumii? Nu ma pronunt in privinta numeralului, dar cu substantivul sunt de acord.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru o plimbare printre paznicii vesniciei.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.