Melodramă pe doi piloni

Deborah Kerr și Cary Grant.

Doi actori fermecători și stilați.

Și ei au pus umărul la legenda Hollywoodului de odinioară.

Și tot ei susțin povestea melodramatică din An Affair to Remember.

Filmul regizat de Leo McCarey are două părți distincte.

Prima ni-i prezintă pe cei doi pe un vas de croazieră. Amândoi sunt angrenați în alte relații, dar hazardul ajutat de spațiul restrâns al vaporului și pârdalnica de atracție reciprocă îi aduce unul în brațele celuilalt.

La finalul croazierei, fac un pact inteligent:

Își dau întâlnire peste șase luni în vârful lui Empire State Building (nu chiar unde s-a cocoțat King Kong, un pic mai jos). Dacă vor fi amândoi acolo, vor trăi fericiți până la adânci bătrâneți.

Dar zeița Fortuna, care le-a surâs aducându-i împreună, e crudă și nestatornică.

Și așa începe cea de-a doua parte a peliculei, cea care pune la grea încercare logica chiar și celor mai siropoase spirite.

Există câteva scene memorabile sau simpatice și în bucata aceasta, cele mai multe având-o în prim plan pe Deborah Kerr, dar, dacă n-ar exista acumularea afectivă anterioară, s-ar duce dracului șandramaua, vorba poetului.

Însă mă întorc la acea primă parte, pentru că este desăvârșită.

Umorul, somptuosul și romanticul se îmbină cu o omogenitate care transformă acel vas de croazieră într-un veritabil Eden care plutește pe valurile line ale visării, purtându-i pe un Adam și pe o Evă grațioși și parcă desprinși dintr-o eră spre care tânjim cu toții. Nu pentru luxul pe care îl epatează, ci pentru frumusețea pe care o etalează.

Secvența popasului la Villefranche-sur-Mer e splendidă la puterea a doua, atât vizual, cât și emoțional, iar cea a debarcării de la New York e o capodoperă de umor non-verbal a doi dintre pilonii pe care Hollywoodul s-a înălțat și a cucerit lumea.

Deborah Kerr și Cary Grant.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.