O mare nedumerire

narayanaSunt nedumerit si un pic ingrijorat: sa nu am capacitatea de a recepta un estetic de nivel prea inalt? Gandesc asa pentru ca am vazut Narayama bushiko, film premiat cu Palme d’Or, deci nu ceva de ici de colo, si nu numai ca n-am fost impresionat, dar chiar am ramas cu un sentiment acut de pierdere a timpului.

Asa cum e prezentata in antologiile de specialitate, pelicula regizata de Shohei Imamura pare a proiecta un conflict moral remarcabil: intr-un sat japonez de secol XVIII, batranii de peste 70 de ani trebuie sa urce pe munte si sa isi sfarseasca zilele, pentru a nu fi o povara pentru comunitate. Un tip cu mina serioasa (a se vedea posterul) isi asuma cumplita sarcina de a-si conduce mama pe acest ultim drum.

Deja va ganditi analogii cu lumea moderna, nu? Va vin in minte dramele batranilor uitati prin azile, ale varstnicilor care nu mai au pe nimeni. Asa mi s-a intamplat si mie, insa in Narayama bushiko m-am pomenit ca mi s-a servit altceva.

Mai precis, am urmarit viata dusa la limita subzistentei a unor trentarosi care vor doar sa-si umple burtile si sa copuleze ce le iese in cale. Ca o ilustrare a acestui din urma aspect, unul dintre personaje trage cu urechea cum doi amorezi (la fel de rapciugosi ca restul, insa privilegiati de a se avea unul pe altul) presteaza, i se face pofta, asa ca se repede la prima creatura nevinovata care i se arata (non-umana, nota bene).

narayana2

Singurul moment care imi staruie in minte cu o alta impresie decat cea general nasoala este legata de protagonista, o femeia de 70 de ani, care, in ciuda varstei si a conditiilor de trai mizerabile, isi pastrase o dantura de invidiat. Intr-un efort de a raspunde asteptarilor comunitatii si de a linisti temerile celorlati ca ar manca prea mult, batrana isi sparge singura dintii cu o piatra. O scena fara menajamente, viscerala, de neuitat.

Cred ca sunt astfel la adapost de orice acuzatie ca as fi lipsit de compasiune, asa ca ma vad nevoit sa reitereze nedumerirea de la inceput.

Ce virtute estetica inaccesibila mie i-a adus acestui film premiu Palme d’Or?

narayana3

P.S. Cu un pic de documentare, am aflat ca Narayama bushiko pe care l-am vazut e o versiune mai noua (1983) a unui film mai vechi, datand in 1958. Poate ca spre acela ar trebui sa ma indrept, pentru a afla raspunsul.

 

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.