Pasi catre intelepciune

Mi-e greu sa descriu trairile intelectuale pe care mi le-au provocat scrierile lui S.Y. Agnon.

Exista motive obiective pentru aceasta.

Talcul tuturor faptelor (pe care am primit-o prin bunavointa celor de la libmag.ro) este o colectie de povestiri hasidice ale unui autor laureat cu Premiul Nobel pentru Literatura tocmai pentru ca a reinviat un fel de a scrie care pare rezervat doar celor initiati.

Initiati in detaliile culturii ebraice (iar aici eu doar zgarii suprafata) si initiati in provocarile literaturii care nu e divertisment si nici educatie facila, ci o taina pe care o deslusesti dupa un proces pe care insusi autorul il descrie in mod desavarsit:

Prima oara omul citeste si pricepe. A doua oara citeste si se minuneaza. Ma amageam cand imi inchipuiam ca pricep, fiindca, de fapt, nu pricepeam o iota, nimic. A treia oara pricepe si nu pricepe, a patra oara pricepe ce nu pricepuse si nu intelege ce intelesese si tot asa de fiecare data. Si daca se osteneste mult si o ia de la capat de multe ori pana cand uita de cate ori a luat-o de la capat, si mai are si ajutorul lui Dumnezeu, atunci incepe sa priceapa. Si asta e inceputul intelepciunii.

Nu stiu cum va simtiti voi dupa lectura acestui citat, dar eu gasesc ca e cazul sa fiu umil, chiar si daca ma consider un cititor experimentat.

Ce am impresia ca am inteles este o inversare interesanta a modului de a extrage informatii si idei din naratiunile lui S.Y. Agnon. Daca, de obicei, citesti o naratiune care are o actiune anume si din desfasurarea ei extrapolezi anumite invataminte, Talcul tuturor faptelor propune o lectura consistent filosofica si metafizica, din care transpar crampeie de viata dintr-un dintr-un univers aparte, pentru mine, ca roman in Anul Centenarului, cel mai de impact regasindu-se in povestea care se desfasoara intr-un Iasi de demult, efigia unui spatiu multicultural, din pacate disparut intre timp, din acelasi filon cu acela care ne-a oferit o comedie spumoasa precum Tache, Ianche si Cadîr.

Sper ca Romania sa redevina acest spatiu al tolerantei si cosmopolitismului, iar un simplu pas spre acest deziderat este lectura unei carti precum Talcul tuturor faptelor.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.